Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Υποστελεχωμένα και με περικοπές έως και 70% τα Κέντρα Πρόληψης για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες



Οι δράσεις των 20 Κέντρων Πρόληψης της περιφέρειας Αττικής, σε οικογένειες, σχολεία, πανεπιστήμια και στις γειτονιές, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο, παρουσιάστηκαν σήμερα από το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Europe Direct του δήμου Αθηναίων.

Μέλη του σωματείου και της επιστημονικής επιτροπής τόνισαν «την κατακόρυφη αύξηση της δουλειάς εξαιτίας της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, με την παράλληλη υποχρηματοδότηση και τις "θεσμικές τρικλοποδιές", που οφείλονται σε συγκεκριμένες πολιτικές και οδηγούν σε υποβάθμιση και συρρίκνωση των δομών των Κέντρων πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας».

Όπως επισημάνθηκε, οι δράσεις του 2014 έγιναν σε ένα πλαίσιο «που ορίζεται αφ' ενός από τις γενικές συνθήκες κρίσης και τις νεοσυντηρητικές πολιτικές διαχείρισης αναπαραγωγής τους, αφ' ετέρου από τις ειδικές συνθήκες αποσταθεροποίησης των Κέντρων Πρόληψης».

Συγκεκριμένα, τονίστηκε η υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης, η ύπαρξη περιοχών χωρίς Κέντρα Πρόληψης, η ελλιπής χρηματοδότηση των δομών, με περικοπές ως και 70% την τετραετία 2011- 2014, η μη απόδοση στα Κέντρα Πρόληψης ακόμη και των περικομμένων ποσών επιχορήγησής τους, οι διαρκείς αυθαιρεσίες από πλευράς ηγεσιών ΟΚΑΝΑ κ.α.

Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, «παρεμβάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και εκπαιδεύσεις περικόπτονται ή πραγματοποιούνται με έξοδα και ευθύνη των εργαζομένων. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εργαζόμαστε απλήρωτοι».

«Κόντρα σε αυτά, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας κρατήσαμε τα Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά και το 2014, προσφέροντας δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπαν, αναλύοντας τα αιτήματά τους μεταξύ άλλων, για ένα ενιαίο και σαφές πλαίσιο λειτουργίας, με μετεξέλιξη των 74 αστικών εταιρειών σε 13 αποκεντρωμένα ΝΠΔΔ, με κάλυψη όλων των περιοχών της χώρας, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας και των δήμων της Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου