Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: 17 Κλινικές στο σύστημα - αλλά πάλι ο πολίτης θα βάλει το χέρι στην τσέπη



Δεκαεπτά ψυχιατρικές κλινικές αναμένεται να αξιοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ενώ την περίοδο εκείνη θα αρχίσουν να εφημερεύουν για οξέα περιστατικά και οι ψυχιατρικές κλινικές του Αιγινήτειου και του Αττικού. Επιπλέον, ναυαρχίδες του συστήματος θα είναι τα δύο ψυχιατρικά νοσκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δημόσιες δομές. 

Η είδηση αυτή προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν, πριν από δύο ημέρες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με την υφυπουργό Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα.

Αυτό που πρεσβεύουν και έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως τα μέλη της ΕΙΝΑΠ είναι ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας και πως πάλι ο κόσμος θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επομένως, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να μην πάμε σε λογικές περίθαλψης και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως αναφέρουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζουν τις υποσχέσεις της υφυπουργού εντόνως προεκλογικές, οι οποίες, ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τις τσέπες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ, η υφυπουργός Υγείας τοποθετήθηκε ως εξής:

"Δεν ωφέλησε καθόλου το γεγονός ότι ο τομέας της Πρόνοιας έφυγε από το υπουργείο Υγείας και πήγε στο Εργασίας", ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα των ψυχικά πασχόντων στις φυλακές Κορυδαλλού. Σ' αυτό θα βοηθήσει, όπως είπε, και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει συσταθεί στο υπουργείο.

Μετά τη συνάντηση με τον προηγούμενο Ευρωπαίο επίτροπο από τον οποίο είχε ζητήσει επιχορήγηση επιπλέον 30.000.000 ευρώ για την ψυχική υγεία, επακολούθησε συνάντηση με τη νέα Ευρωπαία επίτροπο για τη ψυχική υγεία, στην οποία παρέδωσε, όπως ανέφερε, ογκώδη φάκελο, ωστόσο ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

Δεσμεύτηκε ότι δε θα κλείσει καμία δημόσια δομή που έχει σχέση με την ψυχική υγεία. Παράλληλα, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί με αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών δομών, ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας με κέντρο το ΨΝ Αθήνας και το ΨΝ Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσουν τις ναυαρχίδες του συστήματος και θα λειτουργήσουν ξενώνες, ειδικά κέντρα για τον αυτισμό, τις εξαρτήσεις, το Αλτσχάιμερ κ.λπ.

Επίσης, θα αναπτυχθούν 17 ψυχιατρικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Δεν διευκρίνισε πού, παρά μόνο ότι θα δημιουργηθεί ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο πρώην Λοιμωδών "Αγία Βαρβάρα", ενώ για οξέα περιστατικά θα αρχίσουν να εφημερεύουν οι ψυχιατρικές κλινικές του Αιγινήτειου και του Αττικού.

Όλα αυτά θα γίνουν με την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών θα εγκρίνουν τη πρόσληψη 580 υγειονομικών. Οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι επικουρικοί και οι 40 θα είναι επικουρικοί ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι.

Τέλος, υποσχέθηκε ενεργοποίηση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και κάποιες απ' αυτές υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας θα υποχρεωθούν να απασχολούν το 45% των εργαζομένων από ψυχικά πάσχοντες που μπορούν να εργασθούν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Υγείας, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ αναφέρουν ότι όλα αυτά αποτελούν ένα ωραίο ευχολόγιο. "Αυτό που συγκρατούμε είναι η δέσμευση ότι προς το παρόν δεν κλείνουν άμεσα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Κατά τα άλλα, ούτε ο προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψυχική υγεία αλλάζει ούτε το κράτος θα επιβαρυνθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αφού είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί υγειονομικοί υπάλληλοι αμείβονται από τα έσοδα των νοσοκομείων.

Η υφυπουργός έκανε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εναρμονίζεται πλήρως με προηγούμενες θέσεις του για την ψυχιατρική "μεταρρύθμιση", εντούτοις συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στον κεντρικό Ευρωπαϊκό προσανατολισμό".

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα μέλη της ΕΙΝΑΠ, "οι υποσχέσεις της Υφυπουργού είναι εντόνως προεκλογικές, δεν απαντάνε στις οξύτατες άμεσες ανάγκες του πληθυσμού. Ακόμα και αν υλοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις –πράγμα αδύνατον- δεν έγινε καμία αναφορά για επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Ό,τι και αν γίνει θα έχει τον προσανατολισμό της Ε.Ε. απομυζώντας τις τσέπες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου