Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Απάντηση ΙΣΘεσσαλονίκης προς τον Πρόεδρο του ΠΙΣ

Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2014
Προς τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ

κ. Μιχάλη Βλασταράκο 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λάβαμε χθες 1/10 την απόφαση του Δ.Σ του Π.Ι.Σ της 17/9 στην επιστολή μας της 5/9 που αφορούσε την συμμετοχή μας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΣΑΝ Α.Ε. Σας ενημερώνουμε ότι το αίτημα μας της 5/9 προς τον ΥΥΚΑ θέσαμε στις 6/9 και στον Πρωθυπουργό της χώρας κατά την διάρκεια συνάντησής μας. Ακολούθως λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε επόμενη συνάντηση μας με την ηγεσία του ΥΥΚΑ στις 9/9/2014.

Κατόπιν των ενεργειών μας αυτών άλλαξε η διατύπωση του νόμου και τελικώς η βουλή στις 12/9 ψήφισε τη δυνατότητα στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΣΑΝ να μετέχουν και οι ιατρικοί σύλλογοι, μαζί με το κράτος, άλλα ΝΠΔΔ και εκπροσώπους ιδιωτικών κλινικών και ασφαλειών.

Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη άλλων στο παρελθόν που οδήγησαν τον ιατρικό κόσμο να μην έχει εκπρόσωπο του στον ΕΟΠΥΥ είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του θέματος. Σε πρακτικό επίπεδο δια των ενεργειών μας εξασφαλίσαμε την παρουσία του Ιατρικού κόσμου στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, εάν και όταν βεβαίως λειτουργήσει , και εφόσον το επιθυμούμε εμείς ή οι διάδοχοι μας.

Πιστεύουμε ότι το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης των νοσοκομείων που καθορίζεται από την απρόσωπη και ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία του υπουργείου και βρίσκεται υπό πολιτικό-κομματικό έλεγχο ερήμην των γιατρών χρήζει αλλαγής. Με δεδομένη την επιπλέον ειδική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων της Θεσ/νίκης για την οποία όπως γνωρίζεται έχω ιδιαίτερη προσωπική ευαισθησία, η δημιουργία φορέα που θα αποφασίζει για την κατανομή των κονδυλίων είναι απολύτως χρήσιμη. Προφανώς δε στο φορέα αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι μοιράζονται τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και υποθέτω ότι η παρουσία εκεί των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι υπέρ των συμφερόντων του Ιατρικού κόσμου και των ασθενών.

Δια της παρουσίας μας θα περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων, ο οποίος επ ουδενί δεν εξασφαλίζεται αποκλειστικά από τους υπαλλήλους των νοσοκομείων και του υπουργείου.

Εν κατακλείδι πιθανολογούμε ότι αν συζητήσουμε ψύχραιμα το θέμα , εν ευθέτω χρόνω, ίσως χαρακτηρίσουμε την απόφαση του Δ.Σ του Π.Ι.Σ της 17/9 αποτέλεσμα ομαδικής πλάνης. Και επί της ουσίας όταν έρθει η στιγμή της συγκρότησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΣΑΝ Α.Ε τόσο ο Π.Ι.Σ όσο και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι ίσως θελήσουν να είναι παρόντες, πέρα από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι θα έχει παρέλθει η 13η Οκτωβρίου 2014. 

Με την ευκαιρία αυτή δεχθείτε και τις ευχές μου σε εσάς και τους εταίρους σας στο προεδρείο του Π.Ι.Σ ενόψει της δύσκολης μάχης που δίδετε στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων.

Φιλικά,
Θανάσης Εξαδάκτυλος

Υ.Γ: Το Δ.Σ του Ι.Σ.Θ θα συζητήσει την απόφαση του Π.Ι.Σ την Δευτέρα 6/10, θα είναι χαρά μας να παρευρεθείτε στην συνεδρίαση για να αντιληφθούμε πως κατά τον Π.Ι.Σ η παρουσία των ιατρών στην ΕΣΑΝ Α.Ε δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των ιατρών, ενώ η απουσία δεδομένης της λειτουργίας της το εξυπηρετεί. Φυσικά προτιθέμεθα να σας φιλοξενήσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνει - διαφωνει κανενας με τον Εξαδακτυλο ( εγω συμφωνω ) ειναι ουσιαστικος απεναντι στις γενικολογιες και αερολογιες που ακουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή