Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Φαρμακοποιοί στο Βορίδη για γενόσημα, ωράριο και κέρδος! Όλες οι λεπτομέρειες της συνάντησης



Την πρώτη επίσημη συνάντηση θα έχει νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν σήμερα Μάκης Βορίδης και Κώστας Λουράντος για να συζητήσουν με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών αλλά και όλες τις αλλαγές που προωθούνται στη φαρμακευτική πολιτική. 

Οι φαρμακοποιοί που εδώ και καιρό έχουν έκφρασει τις έντονες αντιρρήσιες τους σε θέματα όπως πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ, απόλυτη απελευθέρωση ωραρίου αναμένεται να ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα. 

Βασικό ζήτημα που θα τεθεί από τον Κώστα Λουράντο είναι το σχεδόν ανορθόδοξο ωράριο που ισχύει σήμερα για τα φαρμακεία. Να σημειωθεί πως με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, ο κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ανοίγει ότι ώρα επιθυμεί την επιχείρησή του χωρίς μάλιστα να ενημερώνει για το πότε και το πώς. 

Όπως έχει δηλώσει ο κ.Λουράντος το σύστημα αυτό προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες και χάος στην εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς ουδείς γνωρίζει επί της ουσίας πότε ανοίγει ακριβώς το κάθε φαρμακείο. 

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο παράδειγμα που ακούστηκε διά στόματος προέδρου του ΠΦΣ ότι φαρμακοποιός άνοιξε το φαρμακείο του για λίγες ώρες και το έκλεισε λίγο μετά για να δει…αγώνα ποδοσφαίρου. 

Κατά τα άλλα στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει και το θέμα των γενοσήμων που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει. 
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί διακαώς να αυξήσει το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων έπειτα και από σχετική απαίτηση της τρόικας, ενώ κλειδί στην υπόθεση αυτή φαίνεται πως είναι οι φαρμακοποιοί. 

Ο Μάκης Βορίδης έχει ήδη στο συρτάρι του τα κίνητρα που θα δοθούν στον κλάδο για την προώθηση των γενοσήμων όπως μεγαλύτερο κέρδος, κίνητρα φορολόγησης κλπ ενώ αναμένεται να εξετασθούν με κάθε λεπτομέρεια με το προεδρείο του ΠΦΣ.

Βέβαια αυτό που καίει τον κλάδο είναι η υπόθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) τα οποία είναι πιθανό να βγουν κάποια στιγμή και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να τονίσουν στον κ.Βορίδη πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς κυβέρνηση θα είναι …αιτία πολέμου τη στιγμή μάλιστα που έχει αποδειχθεί και από έρευνες ότι η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων δε θα αυξήσει απαραίτητα τον ανταγωνισμό άρα δε θα μειώσει και περαιτέρω τις τιμές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου