Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τέλος εποχής για τα μικρά νοσοκομεία της Αττικής



Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι περισσότερες περιφερειακές κλινικές του Λεκανοποεδίου, εξαιτίας της απορρόφησης προσωπικού και εξοπλισμού από τα μεγάλα θεραπευτήρια της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δομών της νοσοκομειακής περίθαλψης που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Το νοσοκομείο Πατησίων, το Αμαλία Φλέμιγκ, η Αγία Βαρβάρα και η Πολυκλινική έχουν ήδη απορροφηθεί από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Αγία Όλγα, Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Ογκολογικό Κηφισιάς και Νίκαια.

Σύμφωνα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 880 κλινικές, έχουν καταργηθεί 10.000 κλίνες και πλέον υπάρχουν 11 νοσοκομεία λιγότερα με 33.000 κενές οργανικές θέσεις, ενώ από το 2009 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν πέσει κάτω από το 60%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 148 κλίνες στο Αγία Βαρβάρα παραμένουν ενεργές μόνο 28 και από 395 εργαζόμενους μόλις 85. Οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές κάνουν πλέον εφημερίες στο νοσοκομείο Νίκαιας.

Μια σοβαρή διάσταση αυτού του φαινομένου είναι ότι τα μικρά νοσοκομεία, όταν λειτουργούσαν με πλήρη σύνθεση και ειδικά όσα βρίσκονταν εκτός του άξονα της λεωφόρου Μεσογείων και του κέντρου, προσέφεραν σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες των περιφερειακών δήμων της Αθήνας αποκεντρωμένη και πλήρη δευτεροβάθμια περίθαλψη στη γειτονιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου