Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προς ΕΟΦ

Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Αλκμάνος 15, Αθήνα 11528
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

​ΠΡΟΣ: ΕΟΦ, ​ Φαρμακευτική Εταρεία Nuron Biotech

​Αξιότιμοι κύριοι,

Την 7-10-2014 η Ένωσή μας πληροφορήθηκε μέσα από αναρτήσεις στο facebook, ότι κάποιες από τις παρτίδες του Meningitec, εμβόλιο ενεντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου C, ανακλήθησαν από την αγορά. 
Την επόμενη ημέρα ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι είχε εκδοθεί από τον ΕΟΦ σχετικό έγγραφο, το οποίο αναζητήσαμε και ενημερωθήκαμε όσον αφορά το γεγονός αυτό.

Δυστυχώς όμως είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι και σήμερα 14-10-2014, το σώμα των Παιδιάτρων, ΔΕΝ έχει ενημερωθεί με επίσημο τρόπο και επί της ουσίας του προβλήματος από κανένα, θεωρώντας ως κύριο υπεύθυνο για αυτό, την εταιρεία εισαγωγής του προιόντος.

Κύριοι

Θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι ο Παιδίατρος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, και είναι ο έχων την ευθύνη της ιατρικής αυτής πράξης. 

Είμαστε εμείς οι Παιδίατροι που θα ενημερώσουμε τους γονείς, αλλά και τον ΕΟΦ και άλλους φορείς, για την ασφάλεια ή τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων και εμείς που θα καθυσηχάσουμε ή θα εισπράξουμε το κατηγορώ από την ταραγμένη μητέρα και πατέρα όταν συμβαίνουν ατυχή συμβάντα όπως αυτό με την προγεμισμένη σύριγγα.

Επειδή όμως στην χώρα αυτή που ζούμε τίποτε δεν είναι αυτονόητο και αρκετά δεν ακολουθούν τον δρόμο της λογικής, θέλουμε να ρωτήσουμε.

1. Είχε ή δεν είχε την υποχρέωση η Εταιρεία να ενημερώσει άμεσα όλους τους Παιδιάτρους ώστε και αυτοί με την σειρά τους τους γονείς; Αν δεν είχε νομική υποχρέωση να το κάνει δεν νομίζετε και εσείς ότι τουλάχιστον όφειλε για λόγους ηθικής, δεοντολογίας και κυρίως από αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την υγεία των παιδιών να το πράξει;

2. Η υποχρέωση του ΕΟΦ για ενημέρωση προς του Παιδιάτρους εξαντλείται στο σημείο που αναρτάται το σχετικό έγγραφο; 

3. Δεν είναι μέσα στις υποχρεώσεις του ΕΟΦ να μας απαντήσει και να μας ενημερώσει ότι ήλεγξε ο ίδιος τις παρτίδες και άρα το πρόβλημα τεκμηριώνεται, τι θα πούμε στους γονείς των παιδιών που κάναμε το μολυσμένο εμβόλιο, αν το εμβόλιο πρέπει να ξαναγίνει και αν κάποιο από τα παιδιά που το έκαναν κινδυνεύει; Και αν δεν είναι, με ποιό σκεπτικό δεν είναι και στην βάση ποιάς ηθικής αποποιείστε την ευθύνη για την ενημέρωση σε αυτό το επίπεδο; Ποιά είναι η ευθύνη και ο θεσμικός ρόλος του ΕΟΦ σε σχέση με τα φάρμακα που παρουσιάζουν προβλήματα;

Η ευθύνη για την σωστή λειτουργία της Παιδιατρικής στην χώρα μας και η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν έχει μόνο νομικές διαστάσεις ή απόψεις Πόντιου Πιλάτου. Έχει και ηθικές διαστάσεις, οι οποίες καταπατήθηκαν βάναυσα, προσεβλήθησαν έτσι ώστε να αναγκαστούμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο αυτό.

Ζητούμε από εσάς, να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, όπως και το γιατί έως και σήμερα, 13 ημέρες μετά που έγινε γνωστό το πρόβλημα ακόμα δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση και ίσως να υπάρχουν συνάδελφοί μας που ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί έστω και ανεπίσημα. 

Όπως πολύ σωστά έγραψε συνάδελφός μας:

"Από την στιγμή της «ανακοίνωσης» από τον ΕΟΦ, σε περίπτωση χορήγησης των συγκεκριμένων παρτίδων από παιδιάτρους ή άλλους συνάδελφους, και εμφάνιση πχ αναφυλακτικού σοκ, η «δικαιολογία» της άγνοιας της απόσυρσης δεν μπορεί να σταθεί νομικά. 
Σύμφωνα με τον νόμο από την στιγμή της ανακοίνωσης από το ΕΟΦ, κάθε ιατρός και φαρμακοποιός, ως δια μαγείας, όφειλε να γνωρίζει την απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος. 
Χορήγηση, ιδίως σε υγιή άτομα, προϊόντος που έχει ανακληθεί και μπορεί να προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη... στα μάτια των περισσότερων εισαγγελέων είναι πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης από πρόθεση, κακουργηματικού χαρακτήρα..."

Με τιμή 

Ο Πρόεδρος      Ο Γραμματέας

Κ. Νταλούκας      Δ. Φούσκας

1 σχόλιο:

  1. Ανακληθηκε και το EPAXAL ???( ηπατιτιδας Α ) συνεχιζεται η μη ενημερωση μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή