Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Επίσημα «τέλος» ο Έμπολα στη Νιγηρία

Η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και τυχόν εξάπλωση της επιδημίας στην επικράτειά της θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το τέλος της επιδημίας Έμπολα στη Νιγηρία κήρυξε επίσημα σήμερα Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η Νιγηρία έχει πλέον απαλλαγεί από την επιδημία του ιού Εμπολα. Πρόκειται για θεαματική επιτυχία που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η επιδημία του Έμπολα μπορεί να σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ρούι Γκάμα Βας, σε συνέντευξη Τύπου στην Αμπούτζα.

Η επιτυχία της Νιγηρίας να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας έρχεται δύο ημέρες αφότου και η Σενεγάλη κηρύχθηκε «ελεύθερη» από τον φονικό ιό.

Η Νιγηρία είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και τυχόν εξάπλωση της επιδημίας στην επικράτειά της θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει τη δυνατότητα να κηρύξει τέλος στην κρίση Έμπολα σε μια χώρα μετά από 42 συναπτές ημέρες χωρίς νέα κρούσματα (το διάστημα επώασης του ιού είναι φτάνει ως και 21 μέρες). Το τελευταίο κρούσμα στη Νιγηρία αναφέρθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά καταγράφηκαν 20 πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα οκτώ θανατηφόρα. Το πρώτο ήταν ένα διπλωμάτης που προήλθε από τη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος λόγω του Έμπολα.

Το επίσημο τέλος του Έμπολα στη Νιγηρία αφήνει ως μοναδικά θύματα τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, όπου περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται γεωγραφικά.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως το 70% των πραγματικών κρουσμάτων στις χώρες της Δυτικής Αφρικής έχει πεθάνει από τον ιό.

Την ίδια στιγμή, η παροχή βοήθειας στις αφρικανικές χώρες που μαστίζονται από την επιδημία του Έμπολα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου