Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Έμπολα: Αχτίδα ελπίδας η φυσική ανοσία στον ιό



Η επιδημία του θανατηφόρου ιού του Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 4.900 ατόμων μέχρι στιγμής, αλλά μαζί με την ανησυχητική εξάπλωση του ιού, οι επιστήμονες διατυπώνουν μια κρυφή ελπίδα, τουλάχιστον για τον περιορισμό των θυμάτων.

Και αυτό επειδή, όπως δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, είναι πιθανό να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Δυτική Αφρική -ακόμη αγνώστων στοιχείων- οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τον Έμπολα, αλλά ποτέ δεν ασθενούν ή μολύνουν άλλους ανθρώπους και οι οποίοι μάλιστα μπορεί να προστατεύονται από μελλοντική μόλυνση εξαιτίας ανοσίας στον θανατηφόρο ιό.

Και αν αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τους συγγραφείς της εν λόγω έκθεσης, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προβλέψεις του πόσο πολύ θα εξαπλωθεί ο Έμπολα τις προσεχείς εβδομάδες. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλλει στον περιορισμό της επιδημίας.

Αν δηλαδή καταστεί εφικτό να αναγνωριστούν εκείνα τα άτομα στην Δ. Αφρική που έχουν ανοσία στον ιό, τότε θα μπορέσουν να επιστρατευθούν από τις υγειονομικές Αρχές στην μάχη κατά της εξάπλωσης του Έμπολα με πολύ καλά αποτελέσματα, επισημαίνει ο εκ των συγγραφέων της έκθεσης, δρ Steve Bellan από το Τμήμα Διερευνητικής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας.

Είναι μια φυσική αντίδραση κάθε οργανισμού να αναπτύσσει (σταδιακά) ανοσία σε κάποιον ιό και αυτό, εκτιμούν οι ειδικοί, μπορεί να έχει ήδη γίνει πραγματικότητα σε περιοχές της Αφρικής, όπου ο ιός ενδημεί εδώ και δεκαετίες.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενες εξάρσεις του Έμπολα ότι κάποιοι άνθρωποι εκτίθενται μεν στον ιό, αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και δεν μεταδίδουν τον ιό σε άλλους, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αναπτύξει πλήρη ανοσία στον ιό.

Υπογραμμίζουν, δε, την ανάγκη οι έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων με ανοσία στον Έμπολα να αρχίσουν άμεσα επειδή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, "(...) η έκταση της προστατευτικής ανοσίας μετά την ασυμπτωματική μόλυνση και ο προσδιορισμός των ορολογικών δεικτών για την προστατευτική ανοσία μπορούν να προσδιοριστούν μόνο όταν ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και είναι πιθανός ο κίνδυνος μετάδοσης".

Δηλαδή, μόνο όσο ο ιός είναι ακόμα σε έξαρση, είναι εφικτό να εντοπιστούν αυτά τα άτομα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο πρόβλεψης, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπολόγισε ότι μέχρι τις αρχές του 2015, ο αριθμός των κρουσμάτων Έμπολα μπορεί να υπερβεί το μισό εκατομμύριο ή περισσότερο, αν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως. Το μοντέλο πρόβλεψης έδειξε ότι σε αντίθετη περίπτωση ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να διπλασιάζεται κάθε 20-40 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου