Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιατρικών εταιρειών

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ύπαρξη πληθώρας επιστημονικών εταιριών δεν βοηθά στην προαγωγή των συμφερόντων του κάθε επιστημονικού κλάδου.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Υγείας προσχέδιο νόμου για τη “Σύσταση επιστημονικών εταιρειών και λοιπές διατάξεις”.

Όπως αναφέρει ο νομοθέτης, το προσχέδιο αφορά στη θεσμοθέτηση των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών με ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Η οργάνωσή τους κατά τον ίδιο τρόπο – εξηγεί – επιβάλλεται από την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τον νομοθέτη, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ύπαρξη πληθώρας επιστημονικών εταιριών δεν βοηθά στην προαγωγή των συμφερόντων του κάθε επιστημονικού κλάδου.

Οδηγεί σε διάσπαση συμφερόντων και δεν συντελεί στην ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου και στην προάσπιση των ουσιαστικών ζητημάτων που τους αφορούν.
Πλαίσιο

Ο κατακερματισμός αυτός οφείλει να αρθεί και να υπάρξει μία συνολική ρύθμιση και ένα ξεκάθαρο κοινό πλαίσιο θεσμικά κατοχυρωμένο.

Παράλληλα, συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο όλες οι ιατρικές ειδικότητες.

Ρυθμίζονται, επίσης, τα σχετικά με την έκδοση των νομοθετικών πράξεων, που απαιτούνται για την εξειδίκευση των γνωστικών αντικειμένων τους καθώς και των πάσης φύσεως λεπτομερειών αυτών.

Δ.Κ. - IATRONET

Επιπλέον Πληροφορίες

1 σχόλιο:

  1. Βρίσκω πολύ σωστό να υπάρχει για κάθε ειδικότητα μία εταιρεία η οποία να ασχολείται με τα θέματα
    εκπαίδευσης τόσο των ειδικευόμενων οσο και των ειδικευμένων.Διάβασα το σχέδιο νόμου και διαπίστωσα οτι εκτός του προγράμματος εκπαίδευσης θα έχει επίσης αρμοδιότητες και σε θέματα επαγγελματικά ,να εισηγείται στο ΚΕΣΥ ,τον αριθμό των γιατρών που χρειάζονται , τον αριθμό που θα στελεχώνονται οι δομές υγείας ,την κατανομή τους στον Ελλαδικό χώρο τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα εκπαιδευτικά κέντρα και γενικώς να συμμετέχει στις διεργασίες άσκησης και λήψης της κάθε ειδικότητας,εισηγούμενη το επιστημονικό αντικείμενό της.Επίσης να μεριμνά για τις εκάστοτε κρίσεις και αξιολογήσεις των μελών της .
    Ολα αυτα τα επαγγελματικά θέματα περιλαμβάνονται στις επαγγελματικές ενώσεις που υπάρχουν τώρα αλλά που ποτέ δεν λειτούργησαν σωστά ή δεν λειτούργησαν καθόλου.Αρα εκείνο
    που χρειάζεται ειναι η αναγκαστική και υπο αυστηρό έλεγχο τήρηση της νομοθεσίας,αν θέλουμε να γίνει επιτέλους κάτι σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή