Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για πόλεμο με την κυβέρνηση - Τι θα πει σήμερα ο Λουράντος



Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως εκλεγμένος πρόεδρος του μεγαλύτερου Συλλογικού Οργάνου των φαρμακοποιών του ΠΦΣ, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 11 το πρωί ο πρόεδρός του κ. Κων. Λουράντος και αυτό που είναι πέρα για πέρα βέβαιο, ότι θα βγάλει πολλές ειδήσεις.

Άλλωστε ο κ. Λουράντος είναι γνωστός για τα τσεκουράτα λόγια του, δεν κρύφτηκε ποτέ, και ακόμη περισσότερο και τότε που ήταν βαμμένος μπλε (σήμερα δηλώνει ανεξάρτητος) δεν χάιδεψε ποτέ τα αυτιά της παράταξής του. Δεν υπάρχει αμφιβολία επομένως, ότι η σημερνή συνέντευξη τύπου την οποία θα παραχωρήσει, θα βγάλει και ειδήσεις για την φαρμακευτική πολιτική, ενώ όπως όλα δείχνουν, θα καταγγείλει για ακόμη μία φορά τις πολιτικές της κυβέρνησης και ειδικότερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι οποίες έχουν χτυπήσει ανελέητα τα τελευταία χρόνια, τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Πολλά είναι τα θέματα που θα αναδείξει στην συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΠΦΣ όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια μία δραματική αύξηση της συμμετοχής τους, αύξηση που αγγίζει το 60% σε αρκετά σκευάσματα. Μάλιστα ο κ. Λουράντος δεν χαρίστηκε ούτε στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο χθες, στον οποίο απέστειλε σχετική επιστολή, και στην οποία ουσιασιαστικά καταδείκνυε το έλλειμμα γνώσης του στον τομέα της πολιτικής των φαρμάκων.

Τα ΜΥΣΥΦΑ, η μείωση του ποσοστού κέρδους, το θέμα της αποστολής φαρμάκων στο σπίτι αλλά και το ωράριο στο οποίο κυριαρχεί απίστευτο αλαλούμ βρίσκονται στην προτεραιότητα των φαρμακοποιών, θέματα, για τα οποία ο κλάδος είναι αποφασισμένος να πολεμήσει έως εσχάτων.

Όσον αφορά το κομμάτι των ΜΥΣΥΦΑ, εκεί είναι που θα ξεσπαθώσει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και τα μέλη του ΔΣ, αφού οι τελευταίες εξελίξεις από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ, δημιουργούν νέα δεδομένα στους φαρμακοποιούς, στοχοποιώντας παράλληλα και επικίνδυνα, την κυβέρνηση και ειδικότερα την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, νέα δεδομένα στην φαρμακευτική αγορά και ειδικότερα στον κλάδο των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων φέρνει μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία, διαψεύδονται τα επιχειρήματα περί δήθεν ωφέλειας της απελευθέρωσης του κλάδου, καταρρίπτοντας ουσιαστικά, την επιχειρηματολογία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, όπως και με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση και από τις δύο πλευρές.

Ένα ακόμη θέμα το οποίο είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει ο κ. Λουράντος, είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια, οι οποίες είναι πολύ εμφανείς σε όλα σχεδίον τα φαρμακεία της Αττικής και της επαρχίας.

Όμως η επικαιρότητα τρέχει και αυτό που ζητά ακόμη πιο επιτακτικά ο ΠΦΣ είναι η ανάγκη για ταχύτατη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον ιό Έμπολα μέσα από το κατάλληλο ενημερωτικό υλικό που θα διανέμεται στα φαρμακεία. Και είναι κρίμα πάντως στην φάση αυτή και ενώ η χώρα μας να συζητά για το πώς θα θωρακιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσον αφορά την έλευση τυχόν ύποπτου κρούσματος Έμπολα, ένας υγειονομικός κλάδος με γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, να μένουν μέχρι στιγμής έξω από το παιχνίδι της συμμετοχής και της ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου