Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ενα (άρρωστο) ΠΕΔΥ μετράει τις πληγές του



DIMOKRATIANEWS.GR 
Βαριά «άρρωστο» είναι το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το γνωστό σε όλους ΠΕΔΥ, που κλείνει αισίως οκτώ μήνες παρουσίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξακολουθεί να υπολειτουργεί εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς, αναλώσιμα υλικά, εργαστήρια και ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ασφαλισμένοι σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο Αγρίνιο, στην Κοζάνη, στην Ηγουμενίτσα, στα Χανιά, στη Λάρισα και στα Δωδεκάνησα, πληρώνουν από την τσέπη τους δερματολόγο, γυναικολόγο, νευρολόγο, παιδίατρο, οφθαλμίατρο, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτές (και άλλες πολλές) ειδικότητες στο ΠΕΔΥ της περιοχής τους, αλλά δεν μπορούν να βρουν ούτε συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ!

Αναγκαστικά, λοιπόν, ή βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ή ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία, επιβαρύνοντας έτσι και το Δευτεροβάθμιο Σύστημα Υγείας, που καλείται να εξυπηρετήσει τα απλά περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή τους χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι δεν χρειάζονται χειρουργείο ή νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι η ανυπόφορη αυτή κατάσταση -που ταλαιπωρεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες- τον επόμενο μήνα συμπληρώνει έναν ολόκληρο χρόνο, εάν συνυπολογιστεί ότι πέρυσι τον Νοέμβριο οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ -και νυν ΠΕΔΥ- ξεκίνησαν τη μεγάλη απεργία που κράτησε έως τον Φεβρουάριο του 2014. Τότε, ο τέως υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είχε βάλει «λουκέτο» στις μονάδες υγείας του ΙΚΑ, που άνοιξαν εκ νέου τον Μάρτιο ως ΠΕΔΥ.

Σε όλο αυτό το διάστημα, από τον Νοέμβριο του 2013 έως και σήμερα, εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει... ξεκρέμαστοι, αφού το ΠΕΔΥ εξακολουθεί να έχει σοβαρές ελλείψεις, με συνέπεια όχι μόνο να βασανίζονται αλλά και να αισθάνονται ότι το κράτος τούς κοροϊδεύει και τους τιμωρεί! Ενδεικτικά, το ΠΕΔΥ Λάρισας δεν έχει νευρολόγο και ρευματολόγο, τα ΠΕΔΥ σε Αγρίνιο και Σέρρες δεν έχουν μικροβιολόγο και το ΠΕΔΥ Κοζάνης δεν έχει παιδίατρο, γυναικολόγο και μικροβιολόγο, όπως λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος των γιατρών του ΠΕΔΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος.

«Από τους 5.500 γιατρούς του πρώην ΙΚΑ τελικά έμειναν στο ΠΕΔΥ λίγο περισσότεροι από 2.000, γι' αυτό υπάρχουν αυτά τα τραγικά κενά σε κρίσιμες ειδικότητες. Υπολογίστε δε ότι, από τους 2.000 γιατρούς, περίπου οι 800 είναι με προσωρινές διαταγές, δηλαδή με το ένα πόδι έξω, εάν τα ασφαλιστικά μέτρα δεν βγουν υπέρ τους» σχολιάζει ο κ. Αποστολόπουλος και συμπληρώνει: «Να φανταστείτε ότι στο ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας, από πέντε καρδιολόγους, έχω μείνει μόνο εγώ!» Σημειώνεται ότι οι 900 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης για την ΠΦΥ και αφορούν όλες τις ειδικότητες, δεν αρκούν, καθώς τα κενά είναι διπλάσια στις δομές του ΠΕΔΥ, σύμφωνα με τους γιατρούς, ενώ άγνωστο παραμένει το πόσοι από αυτούς τελικά θα πάνε στα ΠΕΔΥ της περιφέρειας.

«Αρκετά εργαστήρια σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία απλή εξέταση αίματος»

Τραγικές είναι οι ελλείψεις και στα εργαστήρια του ΠΕΔΥ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε αναλώσιμα υλικά, με συνέπεια πολλά από αυτά να υπολειτουργούν ή να είναι κλειστά, καθώς αδυνατούν να εκτελέσουν ακόμα και μια απλή εξέταση αίματος, όπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΠΕΔΥ (ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ) Λεωνίδας Βιτωράτος. «Στη Βέροια, σε πολλές περιοχές της Αττικής, στην Κέρκυρα, στην Κομοτηνή, στο Ρέθυμνο και σε πολλούς άλλους νομούς, έχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις που δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία εξέταση αίματος. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών δεν θα είναι στην ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, αλλά θα περάσουν στις επτά Διευθύνσεις Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) της χώρας, οι οποίες είναι αμφίβολο εάν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να "τρέξουν" τους διαγωνισμούς, οι οποίοι χρειάζονται τουλάχιστον έξι με επτά μήνες για να ολοκληρωθούν. Οπότε τα ΠΕΔΥ θα "στεγνώσουν" από υλικά» σημειώνει ο κ. Βιτωράτος.Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πρόχειρου σχεδιασμού των ΠΕΔΥ -όπως καταγγέλλει ο κ. Βιτωράτος- αποτελεί το ότι, ενώ στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο δεν προβλέπεται βιοπαθολόγος, που είναι βασική ειδικότητα για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων, αντίθετα στο ΠΕΔΥ του Πύργου, όπου είναι κλειστό το εργαστήριο, προβλέπονται δύο βιοπαθολόγοι! Στην Αρτα, επίσης, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ δεν διαθέτουν ακτινοδιαγνωστικό μηχάνημα και βιοχημικό αναλυτή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν ούτε μια απλή ανάλυση αίματος.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την τεχνική υποστήριξη του συστήματος LIS (μηχανοργάνωση εργαστηρίων) έχει λήξει και ο ΕΟΠΥΥ δεν την έχει ανανεώσει, με συνέπεια πολλά εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ να αδυνατούν να δώσουν στους ασθενείς αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο! «Αυτό το σύστημα κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 2.000.000 ευρώ. Σήμερα, από τις 26 μονάδες LIS, μόνο οι εννέα είναι λειτουργικές, ενώ οι υπόλοιπες σαπίζουν στα κουτιά τους επί τρία χρόνια. Αυτό είναι σκάνδαλο» καταλήγει ο κ. Βιτωράτος.

Ειδικότητες με ζήτηση

Ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών και εργαστηριακού προσωπικού και εξοπλισμού σε 17 ΠΕΔΥ της χώρας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΠΕΔΥ (ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ).

-Αίγιο: Δεν υπάρχουν παθολόγος, παιδίατρος, καρδιολόγος, ακτινοδιαγνώστης.-Χαϊδάρι: Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό.-Λαμία: Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό, δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος.-Ξάνθη: Δεν υπάρχει μικροβιολόγος.-Κοζάνη: Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό, δεν υπάρχουν παιδίατρος, γυναικολόγος, καρδιολόγος.-Καβάλα: Δεν υπάρχουν ακτινοδιαγνώστης, παιδίατρος, ορθοπεδικός.-Αλεξανδρούπολη: Δεν υπάρχουν ορθοπεδικός, γυναικολόγος.-Καλαμάτα: Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό.-Σέρρες: Δεν λειτουργούν το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό. Δεν υπάρχουν παιδίατρος, μικροβιολόγος, ακτινολόγος, καρδιολόγος. Δεν λειτουργεί ο Σταθμός Προστασίας Μάνας και Παιδιού.-Λιβαδειά: Δεν υπάρχουν μικροβιολόγος, παιδίατρος, γυναικολόγος.-Λάρισα: Δεν υπάρχουν γυναικολόγος, οδοντίατρος.-Ρέθυμνο, Νάουσα, Βέροια, Αγρίνιο, Θήβα και Μεσολόγγι: Δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό.

Ρίτα Μελά

1 σχόλιο: