Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στις κάλπες οι γιατροί της Αθήνας

Μανόλης Γαλάνης - PROTOTHEMA.GR

Για να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών - Την ψήφο των 22.500 μελών του συλλόγου διεκδικούν 14 συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στις κάλπες προσέρχονται οι γιατροί της Αθήνας στις 12 και 13 Οκτωβρίου προκειμένου να εκλέξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την ψήφο των 22.500 μελών του συλλόγου διεκδικούν 14 συνδικαλιστικές παρατάξεις σε μια χρονική στιγμή που ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Κυρίαρχο όλων τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, κυρίως στις τάξεις των νέων γιατρών, που οδηγούν σε μαζική μετανάστευση ιατρικού προσωπικού με 10.000 επιστήμονες να έχουν φύγει ήδη για νοσηλευτικές μονάδες του εξωτερικού όταν οι υποδομές υγείας της χώρας μας εξακολουθούν να είναι στην πλειοψηφία τους υποστελεχωμένες. 

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται συνολικά οι δομικές αλλαγές στον χώρο της υγείας λόγω μνημονίου καθώς και οικονομικά ζητήματα του κλάδου, όπως, η εκκρεμότητα της καταβολής δεδουλευμένων οφειλών προς τους γιατρούς από το κράτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη δυναμική καταγράφει ο συνδυασμός της «Νέας Ιατρικής Κίνησης-ΝΙΚΙ-ΙΣΑ», με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΠΥ, κ. Γιώργο Ελευθερίου. 

Βασική πολιτική στόχευση του συνδυασμού είναι ένα ανοιχτό σύστημα υγείας για όλους τους γιατρούς, στους κόλπους του οποίου, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και στον ιδιωτικό τομέα και κατ’αντιστοιχία και οι ιδιώτες γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας με προϋποθέσεις και πιστοποιήσεις. 

Όσον αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η παράταξη του κ. Ελευθερίου θεωρεί επιβεβλημένες τις ανοικτές «θύρες» του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις με την παράλληλη άμεση στελέχωση των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ (ΠΕΔΥ σήμερα). Σε οικονομικό επίπεδο, ζητείται η επαναφορά των αποδοχών των γιατρών στα προ του 2010 δεδομένα και να μπει ένα οριστικό τέλος στα «κουρέματα» σε όλες τις φάσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου