Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ανάσα ρευστότητας: 800 εκατ. σε Ταμεία, νοσοκομεία ΕΟΠΥΥ και φορείς

KATHIMERINI.GR

Περιορίζονται οι μειώσεις στα εφάπαξ χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών και καλύπτονται «τρύπες» σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία με την «ανάσα ρευστότητας» ύψους 800 εκατ. ευρώ που διοχετεύει στους συγκεκριμένους φορείς το υπουργείο Οικονομικών. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το Δημόσιο εξοφλεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του από το 2012 και μετά, προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που ανήκουν στους κλάδους υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Αναλυτικά, βάσει μιας πρώτης καταγραφής των αναγκών που έχει ήδη γίνει, στα ασφαλιστικά ταμεία θα κατευθυνθούν τα 420 εκατ. ευρώ, 250 εκατ. ευρώ θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ, 120 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε διάφορα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην Υγεία.

Τη μερίδα του λέοντος, ήτοι 260 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λάβει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), με στόχο να περιοριστούν οι μειώσεις των εφάπαξ και να επισπευσθεί η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Με την έμμεση αυτή πρόσθετη χρηματοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 6 του Νόμου 4281/14 εκτιμάται ότι θα περιοριστεί η μείωση των εφάπαξ για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Αύγουστο του 2013 και για τους οποίους θα ισχύσει νέος τρόπος υπολογισμού, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας του Ταμείου. Ηδη, στην ουρά για εφάπαξ περιμένουν περισσότεροι από 38.000 ασφαλισμένοι. Μικρότερη μείωση στα εφάπαξ τους θα δουν και οι ένστολοι, καθώς 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα 20 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία Στρατού. Αλλα 50 εκατ. ευρώ θα καλύψουν τις ανάγκες μικρότερων ταμείων εφάπαξ, ενώ 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΝΑΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι φορείς που θα χρηματοδοτηθούν πρέπει να δεσμευθούν ότι δεν θα δημιουργήσουν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και σύμφωνα με πληροφορίες, αν υπάρξει περίσσευμα, θα διοχετευθεί στα ασφαλιστικά ταμεία. Η εξόφληση θα γίνεται με χρονολογική σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου