Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Βορίδης: Υπερβάσεις 50 εκατομμυρίων σε χρεώσεις κλινικών στον ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιήσει στοιχεία τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν υπερβολικές χρεώσεις 45 έως 50 εκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικές κλινικές προς τον Οργανισμό.

Σε νέες αποκαλύψεις στο θέμα των υπερβολικών χρεώσεων για νοσήλια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές, αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, οι πέντε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους των δαπανών για το 2013 και προκύπτουν αρκετά στοιχεία τα οποία δείχνουν εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι από τα 250 έως 300 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν η δαπάνη του Οργανισμού προς ιδιωτικές κλινικές τον προηγούμενο έτος, το 15% έως 20% (45 έως 50 εκατομμύρια) δεν στοιχειοθετούνται.

Σημείωσε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν αστικές διαφωνίες, δηλαδή χρεώσεις για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες διαφωνίες και από τις δύο πλευρές.

Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις ξεκάθαρης απάτης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βορίδης, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα δημοσιοποιήσεις τα στοιχεία τις επόμενες μέρες.

Έγγραφο στελέχους του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, που παρουσιάστηκε το Σάββατο από το Mega, αποκαλύπτει ότι σκεύασμα αξίας 1.500 ευρώ, χρεώθηκε από ιδιωτική κλινική στον ΕΟΠΥΥ προς 150.000 ευρώ!

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αναμένεται με ενδιαφέρον και από τους κλινικάρχες, οι οποίοι αμφισβητούν τις καταγγελίες που κατά καιρούς έρχονται στη δημοσιότητα.

Αναδίπλωση

Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, με την οποία επιχείρησε να αναδιπλωθεί σχετικά με καταγγελίες για υπερχρεώσεις από ιδιωτικές κλινικές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα δημοσιευθέντα για τα 130 εκατομμύρια ευρώ, που υποτίθεται έχουν υπερχρεώσει οι ιδιωτικές κλινικές, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και φυσικά δεν εκπορεύονται από τον Οργανισμό.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διευκρίνισε ότι τα 130 εκατομμύρια “...είναι οι απαιτήσεις των ιδιωτικών κλινικών που αντιστοιχούν στο στατιστικό δείγμα του ελέγχου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου των ελεγκτικών εταιρειών, από ένα σύνολο 430 εκατομμυρίων ευρώ.

Δ.Κ. -IATRONET

1 σχόλιο:

  1. Το σκεύασμα που υπερχρέωσαν ήταν από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και όχι από Ιδιωτική Κλινική.Να προσέχετε τι γράφετε.Φτάνει πια μ' αυτή την παραπληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή