Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το clawback & το rebate γονατίζουν και την ιδιωτική υγεία που εξακολουθεί να αντιστέκεται



Το clawback και το rebate δεν αποτελούν τροχοπέδη μόνο για την φαρμακοβιομηχανία, αλλά και για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού κλάδου υγείας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εισηγμένων στον κλάδο το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Βλέποντας τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2014 των εισηγμένων στο ΧΑ ιατρικών Ομίλων διαφαίνεται ότι πρωταγωνιστής ήταν για άλλη μια φορά οι προβλέψεις για την εφαρμογή των διατάξεων για clawback και rebate, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τα αποτελέσματα και των τεσσάρων Ομίλων Euromedica, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών και Υγεία.

Οι συνολικές προβλέψεις και των 4 Ομίλων ανήλθαν στο εξάμηνο του 2014 σε €37,3 εκ. με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταγράφεται από τον Όμιλο Euromedica ήτοι ποσό €21 εκ. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων, διεκδικώντας την ακύρωσή τους.

Αν δούμε τα αποτελέσματα προσαρμοσμένα μη συμπεριλαμβάνοντας τις προβλέψεις για την εφαρμογή των διατάξεων για clawback και rebate, ο κύκλος εργασιών των 4 ομίλων το πρώτο εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε €382,5 εκ. σημειώνοντας αύξηση 5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τον Όμιλο Euromedica να καταγράφει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ύψους 15,3%.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, μη συμπεριλαμβάνοντας τις ως άνω αναφερόμενες προβλέψεις, τα συνολικά μικτά κέρδη των 4 Ομίλων αυξήθηκαν κατά 25% με τον Όμιλο Euromedica να καταγράφει τα υψηλότερα μικτά κέρδη (€37,6 εκ. και αύξηση 61%) ενώ σημαντική αύξηση 48,2% στα €17,1 εκ. σημείωσαν και τα μικτά κέρδη του Ομίλου Ιασώ. Στον αντίποδα οι άλλοι δύο Όμιλοι Υγεία και Ιατρικό Αθηνών σημείωσαν πτώση στην μικτή κερδοφορία τους κατά 2,7% και 1,8% αντίστοιχα. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι όλοι οι Όμιλοι πλην του Ομίλου Υγεία βελτίωσαν την σχέση κόστος υπηρεσιών/κύκλος εργασιών αποτέλεσμα των συστηματικών ενεργειών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από όλους τους Ομίλους για περιορισμό του κόστους τους. Ο Όμιλος Euromedica καταγράφει στο πρώτο εξάμηνο του 2014 την καλύτερη σχέση κόστος υπηρεσιών/κύκλος εργασιών στο 64% ενώ παρόμοια ποσοστά 75% και 76% καταγράφουν οι Όμιλοι Ιασώ και Ιατρικό Αθηνών αντίστοιχα.

Βελτίωση 28% παρουσίασαν και τα συνολικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των 4 Ομίλων το πρώτο εξάμηνο του 2014 απόρροια των ενεργειών όλων των Ομίλων για μείωση των λειτουργικών εξόδων. Ο Όμιλος Euromedica κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη ύψους €31 εκ., ενώ ακολουθούν ο Όμιλος Ιασώ με €18,9 εκ., ο Όμιλος Υγεία με €16,8 εκ. και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών με €10,8 εκ. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων όλοι οι Όμιλοι κατέγραψαν κέρδη, με τον Όμιλο Euromedica να πετυχαίνει αναστροφή από ζημιές σε κέρδη.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, επισημαίνονται η επικέντρωση του Ομίλου Euromedica στις αγορές του εξωτερικού και τον ιατρικό τουρισμό, οι ενέργειες του Ομίλου Ιασώ για ανάπτυξη υπηρεσιών που θα ενσωματώνουν νέες τεχνικές της ιατρικής, την προτεραιότητα που δίνει ο Όμιλος Υγεία στο να παραμείνουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες του εφάμιλλες υψηλών παγκοσμίως standards, έχοντας πάντα αρωγό τη MIG, ενώ τέλος ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει θέσει σε εφαρμογή ειδικό πλάνο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του και εξορθολογισμού των δαπανών του, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων ιατρικών τμημάτων και προσέλκυση νέων συνεργασιών με ιατρούς.

Βεβαίως αυτό που επιζητούν πρωτίστως οι επικεφαλής των εταιρειών, είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον και φυσικά να πληρώνονται στην ώρα τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, όλοι οι Όμιλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει άμεσα σαφές πλαίσιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορέσουν και αυτές με τη σειρά τους να προγραμματίζουν τη λειτουργία τους τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσο-μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου