Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Πατούλης: Ακρωτηριάστηκε η Υγεία, δραματικές οι επιπτώσεις



«Το κράτος κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικα, ακολούθησε στο χώρο της υγείας πολιτικές που είχαν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα αγνοώντας πλήρως την ανθρωπιστική και κοινωνική παράμετρό της. Η ιστορία έδειξε ότι τα ακρωτηριαστικά μέτρα που ελήφθησαν υπερέβησαν τα εσκαμμένα και επέφεραν μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης και δραματική πτώση του επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «Εξασφαλίζοντας ένα μοντέρνο, βιώσιμο και προβλέψιμο σύστημα υγείας», το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που πραγματοποιήθηκε στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο Athens Ledra.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στις συνέπειες που επέφερε η κρίση στο χώρο της υγείας για τους ιατρούς και στους τρόπους αντιμετώπισης της και τόνισε ότι «oι αποσπασματικές και χωρίς σχεδιασμό διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται στο χώρο της υγείας έχουν δημιουργήσει ένα ασταθές περιβάλλον μέσα στο οποίο ο γιατρός νιώθει ανασφάλεια και απαξίωση, ενώ εξαθλιώνεται οικονομικά, με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν την προστασία της υγείας τους από τις λεηλατημένες τσέπες τους. Για τους γιατρούς είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών που θα τους επιτρέπουν να ασκούν το λειτούργημά τους με αξιοπρέπεια προς όφελος και του ασθενούς και του δημοσίου.

Επιπλέον απαιτείται επειγόντως μέριμνα για τους νέους γιατρούς που μεταναστεύουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό , με τη μετανάστευση να έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και πληγή. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τέτοια που θα τους κρατήσουν στη χώρα τους η οποία έχει πληρώσει για να τους εκπαιδεύσει .Είναι ακατανόητο να βγαίνουν οι ξένοι ,πρόσφατες είναι οι δηλώσεις των Γερμανών ότι οι έλληνες γιατροί που μετανάστευσαν στη χώρα τους αναβάθμισαν το γερμανικό σύστημα υγείας, κι εμείς να τους διώχνουμε γιατί δεν θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου