Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Δημήτρης Βαρνάβας: Δήλωση για το κόστος διαγνωστικών εξετάσεων

Ο.Ε.Ν.Γ.ΕΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ

Ο υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την περικοπή βασικών διαγνωστικών εξετάσεων όπως τοtest Pap, επικαλέστηκε την εκτίναξη της σχετικής δαπάνης από την αρχή του έτους και την ανάγκη μέτρων περιστολής.

Μάλιστα για να τεκμηριώσει τις αποφάσεις του ανέσυρε βιβλιογραφικά δεδομένα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν βεβαίως καμιά σχέση με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Ηθελημένα όμως ο κ. Βορίδης παρέλειψε ένα δεδομένο, το οποίο ενοχοποιεί την κυβέρνηση και τον προκάτοχό του.

Πρόκειται για την απελευθέρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων στην εγκατάσταση αξονικών τομογράφων. Από τον Οκτώβριο του προηγουμένου έτους μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει οπουδήποτε έναν αξονικό τομογράφο. Δόθηκαν λοιπόν τον τελευταίο χρόνο περί τις 130 νέες άδειες, προκαλώντας ανάλογη προκλητή ζήτηση, εκτινάσσοντας τη δαπάνη και –κυρίως- βομβαρδίζοντας τον πληθυσμό με ποσότητες ραδιενέργειας μεγαλύτερες από τη βόμβα της Χιροσίμα!

Είναι ενδεικτικό πως με βάση έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα οι αξονικές τομογραφίες ανέρχονται σε 320.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 130.000. Αντιστοίχως, οι μαγνητικές τομογραφίες είναι 98.000 για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, με μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ τις 46.500. Σημειώνεται, ότι το 96% των Μαγνητικών Τομογράφων, το 82% των Αξονικών Τομογράφων της χώρας μας είναι ιδιωτικοί.

Αν επιθυμεί λοιπόν ο κ. Βορίδης περιστολή δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις ας ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του, αναλαμβάνοντας πλέον και το κόστος της σύγκρουσης όχι με την ελληνική κοινωνία, αλλά με την TaskForce και τις εταιρείες που κατασκευάζουν αξονικούς τομογράφους, όπως πχ η Siemens.

Τολμά;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ

5 σχόλια:

  1. Τώρα να πιστέψουμε στα αληθεια οτι εισαι γιατρος κύριε Βαρναβα που δεν ξερεις καν τι ειναι αξονικος τομογράφος ? και οτι δεν παράγει ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ... Τόση άγνοια ουτε τα χαζοαμερικανακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης αν ειχες στοιχειώδη αντίληψη της πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην Ελλαδα του μνημονίου θα ήξερες οτι οι νέοι αξονικοι δεν ανεβάζουν το κοστος γιατι ο προϋπολογισμός ειναι κλειστός, το clawback το χεις ακουστα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το clawback είναι αποτέλεσμα της υπέρβασης - εκτίναξης των δαπανών.Ο αξονικός τομογράφος ακτινοβολεί -εστιακά-.Σωστά τα λέει ο κ.Βαρνάβας ανεξάρτητα κομματικής - ατομικής- προτίμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αξονικος ακτινοβολεί εστιακά ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ .??? τόση γνώση απο ιατρούς απο το πανεπιστημιο ειχα να δω , εκτος και αν η επιστήμη ειναι συνάρτηση κομματικών προτιμήσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρης Ν.Πατσάκης17 Σεπτεμβρίου 2014 στις 8:26 π.μ.

    Από όση πληροφόρηση έχω, οι μόνοι που συνεχώς διατυπώνουν απόψεις εναντίον της υπερκατανάλωσης διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων, είναι οι Ακτινολόγοι, μέσω του συλλογικού τους οργάνου.Δυστυχώς, η ισχύς των υπολοίπων ειδικοτήτων και οι έμμεσες ή και άμεσες σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις διαγνωστικών κέντρων, οδήγησαν στην επίτευξη της διεθνούς "πρωτιάς" στο ποσοστό ΜRI/CT βάσει του πληθυσμού.Ανάλογα, η ανυπαρξία ηλεκτρονικού "κόφτη" ανά ΑΜΚΑ/DRG ασθενών και η πρακτικά μη απόδοση ευθυνών/κολασμού στους συνταγογράφους, προκάλεσε και την αύξηση των επενδύσεων σε συστήματα,σε αντίθεση με την αδυναμία πλήρους και ορθής εκμετάλλευσης των ίδιων σε δημόσιες μονάδες (εκτός λειτουργίας λόγω αδυναμίας πληρωμής των ανταλλακτικών/αναλωσίμων, έλλειψη σε χειριστές και περιορισμός λειτουργίας σε 8ωρο κ.τ.λ).Μήπως θα πρέπει να ελεγχθούν και οι "διοικητές" για περιπτώσεις ευθύνης μη αποκατάστασης, με αποτέλεσμα την διοχέτευση εξετάσεων εκτός νοσοκομείων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή