Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Βορίδης για φάρμακα: «Κόψαμε τη δαπάνη αλλά η χώρα δεν κατέρρευσε»! Τι είπε για τις εκπτώσεις τιμών



Λιγότερα από τα μισά χρήματα διαθέτει πια η κοινωνική ασφάλιση για τα φάρμακα των ασθενών τα τελευταία χρόνια της κρίσης. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Ένα κούρεμα που κατά τον Μάκη Βορίδη ναι μεν δυσκόλεψε τα πράγματα δεν έφερε όμως και την …καταστροφή. 

Είναι ενδεικτικό πως κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου Healthworld του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Πριν λίγα χρόνια η δαπάνη ήταν 5,5 δις ευρώ και σήμερα έγινε προσαρμογή που την έφερε στα 2,4-2,3 δις.

Μήπως τα προηγούμενα χρόνια δαπανούσε ο ασφαλισμένος ποσά δεν έπρεπε να δαπανά για την φαρμακευτική του κάλυψη;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Η χώρα θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει με τη μείωση της δαπάνης, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές»!

Να σημειωθεί ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη κινήθηκε από τα 2,88 δις στα 2,37 για να φθάσει φέτος στα 2 δις ευρώ κάτι που θα ακολουθηθεί και το 2015. 
Βέβαια η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη εκτοξεύθηκε από περίπου 12% σε 24% τα τελευταία χρόνια του μνημονίου. 

Απευθυνόμενος πάντως στις φαρμακευτικές εταιρείες και στις υποχρεωτικές εκπτώσεις που είναι αναγκασμένες να κάνουν ο Μάκης Βορίδης είπε χαρακτηριστικά: « Σέβομαι το επιχείρημα ότι είναι δυσβάστακτο το claw back αλλά πρέπει να τηρήσουμε τον προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου