Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

450.000 ευρώ για τους ψυχικά ανασφάλιστους με απόφαση Βορίδη



Με το ποσό των 450.000 ευρώ για το 2014 αποφάσισε το υπουργείο Υγείας (την σχετική απόφαση ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης) να χρηματοδοτήσει τα τέσσερα Ψυχιατρεία της χώρας και ειδικότερα το κονδύλι που αφορά τους οικονομικά αδύναμους και ανασφάλιστους. 

Το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνεται στο Δαφνί- το μεγαλύτερο Ψυχιατρείο των βαλκανίων- με 212.000 ευρώ, ακολουθεί το πρώην Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου με 114.300 ευρώ, το Δρομοκαίτειο με 70.700 ευρώ και το κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου με 53.000 ευρώ.

Το κομμάτι ανασφάλιστοι, αποτελεί ένα μείζον θέμα που θα πρέπει να δει με μεγάλη προσοχή η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με φορείς της υγείας αλλά και οικονομολόγους της υγείας, αυτή την στιγμή, μοιάζει με μία «κοιμώμενη βόμβα», που δεν γνωρίζουμε πότε θα εκραγεί. Επιπλέον, ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς, σε σημείο που να δημιουργεί προβληματισμό. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι αγγίζει τα 3 εκατ.και αφορά τόσο σε ανασφάλιστους, όσο και σε άτομα που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Όμως και ανασφάλιστος και ψυχικά πάσχων, αποτελεί σίγουρα έναν δραμτικό συνδιασμό και είναι γεγονός, ότι όσα χρήματα και να δώσει κάποιος ίσως δεν φθάνουν.

Να σημειώσουμε ότι το διάστημα αυτό, βρίσκεται στην τελική ευθεία η εκπόνηση του πορίσματος του τεχνικού κλιμακίου αναφορικά με την μετάβαση των ψυχικά ασθενών, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα πλαίσια της Ψυτχιατρικής Μεταρρύθμισης. Φυσικά μέχρι τον Ιούνιο του 2015 που θα ολοκληρωθεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση υπάρχει αρκετός χρόνος, ωστόσο η μετάβαση θα πρέπει να ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα και θα αφορά τα χρόνια περιστατικά και όχι τα οξέα.

Να θυμίσουμε τέλος, ότι η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα επιμένει στο αίτημά της για χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ, πρόταση που επανέλαβε για ακόμη μία φορά σε επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Laslo Andor. Επίσης η υφυπουργός, τονίζει διαρκώς, ότι σε αντίθεση με ότι πιστεύεται και ακούγεται, για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα απαιτηθούν 1300 επιπλέον άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου