Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα θετική λίστα με λάθη & 300 φάρμακα που... «παρανομούν»



Νέα θετική λίστα (με την οποία αποζημιώνονται σκευάσματα από την Κοινωνική Ασφάλιση) και η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου μαζί με το καινούριο δελτίο τιμών εκδόθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος Β΄2336).

Ωστόσο σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, η εν λόγω θετική λίστα φέρει πολλά τεχνικά λάθη για τα οποία θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Συγκεκριμένα, 80 μοναδικά φάρμακα τα οποία δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην λίστα, βρίσκονται εντός με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ασθενείς. Πως όμως θα γίνουν διορθώσεις, την στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει πάρει απόφαση ώστε να μην αυξηθεί κανένα σκεύασμα, Αυτό δε, έγινε ιδιαίτερα εμφανές στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στις αρχές Αυγούστου, όπου ακόμη και εξόφθαλμα λάθη δεν διορθώθηκαν, παρά τις ενστάσεις των επιχειρήσεων.

Τον έντονο προβληματισμό τους όμως εκφράζουν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας και για το γεγονός, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το rebate από 6,5% σε 9,5% σε φάρμακα Υψηλού Κόστους (πρόκειται για την λίστα 3816) που αφορούν σε σοβαρές ασθένειες.

Την ίδια ώρα, ένα σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, είναι τι θα γίνει με 300 φάρμακα τα οποία βρίσκονται στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (και που αναμένεται να κυκλοφορήσει όπως είπαμε στις 15 Σεπτεμβρίου) τα οποία βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, πράγμα που είναι παράνομο. Ο κ. Βορίδης είναι νομικός και θα πρέπει να δώσει λύση άμεσα στο ζήτημα αυτό, καθώς δεν θα θέλει σε καμία των περιπτώσεων, η χώρα να παρανομεί σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Τα 300 αυτά φάρμακα είναι πρωτότυπα, τόσο εισαγόμενα, όσο και εγχωρίως παραγόμενα.

Να σημειωθεί, ότι η θετική λίστα είθισται να εκδίδεται περίπου 60 ημέρες μετά την έκδοση του δελτίιου τιμών φαρμάκων .

Η τελευταία θετική λίστα, είχε εκδοθεί τον περασμένο Απρίλιο, και αφορούσε 700 δραστικές ουσίες και 7.500 σκευάσματα (δηλαδή εμπορικές ονομασίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου