Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Δικάστηκε σήμερα η αίτηση αναστολής για το πλαφόν στη συνταγογράφησηπου κατέθεσε ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ


Συνεκδικάστηκαν σήμερασε μια πολύωρη διαδικασία οι αιτήσεις αναστολής που κατέθεσε ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ για την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Στην εκδίκαση της υποθέσεως παρεστάθη αυτοπροσώπως ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδηςκαι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριος Κοντός μετά των νομικών τους συμβούλων και εξέφρασαν τις απόψεις τους οι αιτούντες, ήτοι ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και του ΙΣΑ.
Ο κ. Πατούλης ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Κατά πρώτον ανέφερε ότι το πλαφόν αυτό είναι πολύ πιο επαχθές σε σχέση με το προηγούμενο, κατ’ επίφαση μόνο ηπιότερο. Στερείται και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευση του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Παρακωλύει τους ιατρούς από την απρόσκοπτη άσκηση της ιατρικής καθότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με την ατομική περίπτωση κάθε ιατρού. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ εγχείρισε έγγραφες διαμαρτυρίες ιατρών και ασφαλισμένων που έχουν αποσταλεί στον ΙΣΑ και ενημέρωσε για περιπτώσεις ασφαλισμένων συνταξιούχων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως ΧΑΠ οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν 250 ΕΥΡΩ μηνιαίως.


Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει ο ΙΣΑ ΔΕΝ είναι ενάντια στον έλεγχο εν γένει, είναι όμως ενάντια όταν ο έλεγχος στηρίζεται ΜΟΝΟ σε λογιστικά στοιχεία. Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και την θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύληση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του.
Ο Πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία στους διαδίκους να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα μέχρι τις 10π.μ. της Δευτέρας 11 Αυγούστου.
Από την όλη ακροαματική διαδικασία φάνηκε να γίνεται κατανοητή η τροχοπέδη που επιβάλλεται στην άσκηση του ιατρικού έργου αλλά και η επικινδυνότητα που δημιουργεί η διαρκής μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Παρών ήταν η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ κ. Παπαευαγγέλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΑ κ. Τσούκαλος, ενώ από την πλευρά του ΠΙΣ ο Πρόεδρος κ. Βλασταράκος και ο δικηγόρος κ. Πολίτης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου