Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

«Τρίζει» η περίθαλψη των φοιτητών

SOS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Τρίζει» η περίθαλψη των φοιτητών

Στον «αέρα» βρίσκεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, καθώς τα ιδρύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και αναγκάζονται να «φεσώνουν» τα νοσοκομεία, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα νοσοκομεία, τους γιατρούς ή τα φάρμακα που χρειάζονται οι φοιτητές τους.

Κατακόρυφα έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις από τους φοιτητές για ασφάλιση

Αυτή τη στιγμή μόνο τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά χρωστούν σε διάφορα νοσοκομεία 150.000 ευρώ και 120.000 ευρώ αντίστοιχα και, όπως λένε οι διοικήσεις τους, δεν θα πληρώσουν διότι η δραματική μείωση στους προϋπολογισμούς τους τους εμποδίζει να επωμιστούν και αυτό το κόστος.

Το θέμα αυτό τέθηκε και σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Παιδείας με θέμα τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ.

Αίτημα

Πρόεδροι ΤΕΙ και πρυτάνεις πανεπιστημίων κοινοποίησαν το θέμα στον Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο να προβλέπει ότι οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από το έτος 2015 να χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και σαν να μη φτάνουν αυτά, τα ιδρύματα καταγγέλλουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν (έστω και μεμονωμένα) κρούσματα απάτης από την πλευρά κάποιων φοιτητών που χρησιμοποιούν τα βιβλιάριά τους για άλλα πρόσωπα, κυρίως συγγενικά τους, χρεώνοντας έτσι τα πανεπιστήμια με μεγάλα ποσά.

Τα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να ασφαλίζουν όσους φοιτητές δεν έχουν ασφάλιση προσωπική ή από τους γονείς τους. Μέχρι πριν από 1-2 χρόνια οι φοιτητές που ζητούσαν σχετικό βιβλιάριο από τα ιδρύματα ήταν ελάχιστοι (5-10 άτομα σε κάθε ίδρυμα), αλλά τώρα, όπως τονίζουν στο «Εθνος» οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, πρέπει να εξυπηρετήσουν εξαιρετικά αυξημένο αριθμό φοιτητών.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί σοβαρά τα ιδρύματα τα οποία έτσι και αλλιώς με δυσκολία πληρώνουν τα πάγια και λειτουργικά τους έξοδα και, όπως λένε, δεν θέλουν ένα ακόμη βάρος και μάλιστα σε ένα τόσο «κοινωνικά ευαίσθητο θέμα», υπογραμμίζοντας επιπλέον ότι δεν έχουν και δυνατότητα ελέγχου ιατρικών πιστοποιητικών.

Σχετική επιστολή έστειλε πριν από μερικές ημέρες στους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας καθηγητής κ. Μιχαήλ Μπρατάκος, στην οποία μεταξύ άλλων ζητά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ένταξη όλων των φοιτητών στο ΕΣΥ και τονίζει:

Οι δαπάνες για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Αθήνας, αντί να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΥ.

Οπως γνωρίζετε η δημοσιονομική κρίση επέφερε δραματική μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος κατά περίπου 65%. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί αλματωδώς (κατά + 259,81%) μεταξύ των ετών 2011-2014 οι δαπάνες παροχής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στους φοιτητές του ιδρύματος.

Οι δαπάνες
Ειδικότερα για το 2011 οι δαπάνες ήταν 46.187, το 2012 ήταν 50.779 και το 2013 ήταν 79.991. Για το έτος 2014 έχουν φτάσει τις 82.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 120.00 ευρώ. Κατόπιν αυτού ζητάμε πρόσθετη επιχορήγηση 120.000 για το 2014 και ταυτόχρονα να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε οι συγκεκριμένες δαπάνες από το 2015 να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΥ.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Τι προβλέπεται για την υγειονομική περίθαλψη

Το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης (ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής) παρέχεται σε όλους τους φοιτητές των AEI, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. H υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών παρέχεται δωρεάν. Η νοσηλεία παρέχεται στη β' θέση των νοσοκομείων ή κλινικών με βάση το τιμολόγιο που ισχύει κάθε φορά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου ή της Φοιτητικής Λέσχης.

H υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών περιλαμβάνει: ιατρική εξέταση, νοσοκομειακή εξέταση, φαρμακευτική περίθαλψη, παρακλινικές εξετάσεις, εξέταση στο σπίτι, τοκετούς, φυσικοθεραπεία, οδοντιατρική περίθαλψη και ορθοπαιδικά είδη. Δεν καλύπτονται οι δαπάνες για: ακουστικά βαρηκοΐας, στοιχειώδη φάρμακα, ιατρικά εργαλεία και όργανα, διορθωτικούς φακούς για ποσό μεγαλύτερο των 3 ευρώ και φακούς επαφής για ποσό μεγαλύτερο των 15 ευρώ, σκελετό γυαλιών για ποσό μεγαλύτερο των 6 ευρώ, καλλυντικά, λουτροθεραπείες, αμοιβή αποκλειστικής νοσοκόμου και πλαστικές εγχειρήσεις. Κάθε φοιτητής μπορεί να είναι κάτοχος του ατομικού βιβλιαρίου υγειονομικής περίθαλψης. Το βιβλιάριο χορηγείται στον φοιτητή με αίτησή του στη γραμματεία του τμήματος και εφόσον αυτός δεν έχει επιλέξει άλλον ασφαλιστικό φορέα. Η ισχύς του βιβλιαρίου ανανεώνεται κάθε χρόνο από τη γραμματεία του τμήματος.

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δικαιούται άμεσα ή έμμεσα περίθαλψη από άλλον ασφαλιστικό φορέα, μπορεί να επιλέξει τον ασφαλιστικό φορέα που προτιμά κάθε φορά με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει στο Πανεπιστήμιο. Τότε η δαπάνη θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα που έχει επιλέξει ο φοιτητής.

Σε περίπτωση που ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει μόνο τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή μέρος της δαπάνης νοσηλείας, το Πανεπιστήμιο ή η Φοιτητική Λέσχη καλύπτει την υπόλοιπη δαπάνη.

H νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα NΠΔΔ και κατά προτίμηση στις πανεπιστημιακές κλινικές. H περίθαλψη αυτή μπορεί να παρασχεθεί και σε νοσηλευτικά ιδρύματα NΠIΔ ή σε ιδιωτικές κλινικές.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙ
Φτάσαμε να χρωστάμε 150.000€ στα νοσοκομεία

Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης, «παλιότερα οι φοιτητές μας δεν ζητούσαν ασφάλιση. Τώρα οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και είμαστε υποχρεωμένοι να ασφαλίζουμε εμείς τους φοιτητές, που είναι ανασφάλιστοι.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ποσό 15-20.000 ευρώ τον χρόνο για τον σκοπό αυτό και πάλι μας περίσσευαν. Τώρα φτάσαμε να χρωστάμε 150.000 ευρώ στα νοσοκομεία και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να τα πληρώσουμε.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορείς φυσικά να κλείσεις τα μάτια μπροστά σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ενός παιδιού που πρέπει να κάνει αιμοκάθαρση και μας ζητά βιβλιάριο. Τι να κάνουμε; Να μην το δώσουμε; Αυτό όμως μας στοιχίζει 1.500 ευρώ τον μήνα.

Εχουμε επίσης περιστατικό φοιτητή που είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο και αφού ξεπέρασε το πρόβλημα, έκανε θεραπεία αποκατάστασης. Το νοσοκομείο μάς ζήτησε 32.000 ευρώ. Ούτε αυτό το πληρώσαμε» και συμπληρώνει:

«Tελικά είμαστε σε διαμάχη με τα νοσοκομεία και για κάποιες περιπτώσεις ίσως καταλήξουμε στα δικαστήρια».

Οσον αφορά σε πλαστά πιστοποιητικά υγείας που μπορεί κάποιος φοιτητής να προσκομίσει ο κ. Βρυζίδης τονίζει: «Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Αλλά όταν κάποιος μας φέρνει τα απαραίτητα χαρτιά για την έκδοση βιβλιαρίου πρέπει να το εκδώσουμε. Ομως τα ΑΕΙ δεν πρέπει να εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες».

Οπως τονίζει στο «Εθνος» και ο κ. Γρηγόρης Τσάλτας, πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «υπάρχει μια αύξηση στη ζήτηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πού οφείλεται αυτό.

Πάντως προφανώς και οι γονείς δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους.

Οι δικαιούχοι
Οι δικαιούχοι φοιτητές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και έχουμε πολύ περισσότερες αποδείξεις από νοσοκομεία και γιατρούς. Εμείς μέχρι στιγμής τα έχουμε πληρώσει τα ποσά για τα νοσήλια των φοιτητών, αλλά αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό μας, που είναι μειωμένος και πλέον δεν μπορούμε ανταποκριθούμε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μπρατάκος υπογραμμίζει ότι «το ζήτημα αυτό πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία και με Προεδρικό Διάταγμα να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα. Εμείς, αν έχουμε για παράδειγμα δύο νεφροπαθείς και κάποιους φοιτητές με αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία έχουν πολύ ακριβά φάρμακα, θα τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό μας».

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου