Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

«Πόλεμος» για το πλαφόν σε εξετάσεις

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Εμφύλιος» πόλεμος για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και ενώ επίκειται η έκδοση απόφασης του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη με μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών και του όγκου των εξετάσεων. Το πλαφόν έχει χωρίσει τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους εργαστηριακής ιατρικής σε δύο στρατόπεδα: τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα που ζητούν το πλαφόν να οριστεί ανά περιφέρεια και τα μικρά εργαστήρια που είναι ικανοποιημένα με πλαφόν ανά πάροχο.

Χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων Γ. Βουγιούκας έστειλε επιστολή στον κ. Βορίδη, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επιβολή πλαφόν ανά πάροχο και επισημαίνοντας ότι αυτό αφαιρεί το κίνητρο μεταξύ των παρόχων για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα εκτιμούν ότι με το πλαφόν ανά πάροχο δεν επιβραβεύονται όσοι έχουν τη διάθεση να βελτιώνουν τον εξοπλισμό τους και κατ’ επέκταση τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Ο κ. Βουγιούκας επιτίθεται σε όσους επιζητούν το πλαφόν ανά πάροχο και προτρέπει τον υπουργό να αγνοήσει «τις υποκριτικές φωνές κάποιων ιατρικών συλλόγων που για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς έχουν μετατρέψει τα επιστημονικά μας όργανα σε συντεχνίες, εξυπηρετώντας τα πρόσκαιρα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων μελών τους».


Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε ανακοινώσει ότι έλαβε τη δέσμευση του υπουργού για τη θέσπιση πλαφόν ανά περιφέρεια και ανά πάροχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που έχει προκριθεί είναι να κατανεμηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις ανά περιφέρεια με βάση πληθυσμιακά κριτήρια και εν συνεχεία να «μοιραστεί» ο προϋπολογισμός της περιφέρειας ανά πάροχο, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του 2013. Επίσης, θα θεσπιστούν κατευθυντήριες οδηγίες για το ποιες εξετάσεις, σε ποια συχνότητα και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να «γράφουν» οι γιατροί.

Οι παρεμβάσεις γίνονται και λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις ήδη από το πρώτο εξάμηνο και την ανεξέλεγκτη εκτέλεσή τους, όπως κατέδειξε η «Κ» στο προχθεσινό φύλλο. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας κ. Κυρ. Στριγγάρης μιλώντας στην «Κ» κάλεσε τον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει ποιοι πάροχοι έχουν προκαλέσει την υπέρβαση και να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις, καθώς και να εφαρμόσει άμεσα τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχει παραδώσει η Εταιρεία στο υπουργείο εδώ και 3 χρόνια. Υπενθυμίζει δε ότι από το φθινόπωρο του 2013 έχουν καταργηθεί οι περιορισμοί στη χορήγηση αδειών για τη λειτουργία τομογράφων. Ηδη έχουν χορηγηθεί περίπου 80-100 νέες άδειες, και όπως καταγγέλλει ο κ. Στριγγάρης, χωρίς να τηρείται η μοναδική προϋπόθεση της λίστας αναμονής για εξετάσεις στην περιφέρεια όπου θα λειτουργήσουν.

2 σχόλια:

  1. Πόλεμος ?
    Μήπως πρέπει να διαχωριστούν οι εξετάσεις ακτινολογικές-CT-MRI/ μικροβιολογικές/κ.τ.λ. με διαφορετικό κωδικό πληρωμής?
    Μήπως πρέπει να διαχωριστούν οι εξετάσεις των μεγάλων διαγνωστικών έναντι των μικρών ποιοτικών εργαστηρίων ανάλογα του πληθυσμού που εξυπηρετούν ?
    Κι ας μην έχουν μετά πλαφόν ανά πάροχο τα μεγάλα, μόνο τα μικρά
    Κι ας σκοτωθούν μετά....
    Να είναι ικανοποιημένοι οι άνθρωποι .
    μικροβιολόγος αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή