Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Όλα τα επιχειρήματα υπουργείου – γιατρών για το “πλαφόν” στα φάρμακα


IATRONET

Η απόφαση της επιτροπής αναστολών θα κρίνει εάν το μέτρο θα αποσυρθεί εκ νέου ή θα ισχύσει μέχρι να κριθεί επί της ουσίας τον επόμενο μήνα στο ΣτΕ.

Σε ισχυρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων, με έγγραφες καταγγελίες ασθενών και παράθεση στοιχείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, εξελίχθηκε την Πέμπτη η συνεδρίαση της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η επιτροπή εξέτασε την προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κατά του “πλαφόν” που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για τη συνταγογράφηση ανά γιατρό.



Οι γιατροί κάνουν λόγο για επικίνδυνο μέτρο, το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πολιτική ηγεσία αντικρούει το επιχείρημα, σημειώνοντας ότι έχουν αξιολογηθεί όλες οι παράμετροι.

Το ΣτΕ έδωσε στους διαδίκους προθεσμία έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα διατηρηθεί ή όχι η προσωρινή αναστολή του “πλαφόν”, την οποία έχει ήδη αποφασίσει ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος.

Η απόφαση της επιτροπής αναστολών θα κρίνει εάν το μέτρο θα αποσυρθεί εκ νέου ή θα ισχύσει μέχρι να κριθεί επί της ουσίας τον επόμενο μήνα στο ΣτΕ.

Η μάχη είναι αμφίρροπη και ενδεικτική της κρισιμότητας είναι η παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στη συνεδρίαση της επιτροπής αναστολών.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, οι νομικοί σύμβουλοι του ΠΙΣ και του ΙΣΑ κ. Πολίτης και η κ. Παπαευαγγέλου.

Επιχειρήματα

Ο πάρεδρος του ΣτΕ κ. Ηλίας Μάζος άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, τα οποία ήταν συνοπτικά τα εξής:

Ο κ. Βλασταράκος τόνισε ότι το “πλαφόν” δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε το νέο “πλαφόν” επαχθέστερο του προηγούμενου, το οποίο είχε, επίσης, ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Στερείται – είπε – και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό, ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευση του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Καταγγελίες

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ παρουσίασε καταγγελίες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα συμμετοχή 250 ευρώ

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας αντέκρουσαν τα επιχειρήματα των γιατρών, λέγοντας ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.

Τα μέτρα – είπαν – αποβλέπουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και έχουν ληφθεί με επιστημονικά κριτήρια και με βάση στατιστικά δεδομένα.

Δ.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου