Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Διαφθορά & απάτη στην υγεία στο μικροσκόπιο ΕΕ και ΕΟΠΥΥ



Η διαφθορά στον τομέα της υγείας δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αν και οι Έλληνες το έχουμε αντιμετωπίσει και υποστεί εκατοντάδες φορές.

Αντίθετα, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο κοστίζει τεράστια ποσά, τα οποία θα μπορούσαν φυσικά να κατευθυνθούν σε σημαντικές δράσεις πρόληψης για τους πολίτες, για τι ς ευπαθείς ομάδες ή ακόμη να υποστηρίξουν εθελοντικές δράσεις.

Δεν πάει πολύς καιρός, που ένας πολίτης αναγκάστηκε να μοιράσει 11.000 ευρώ σε φακελάκια για να σώσει το μάτι του, ενώ όπως έγινε γνωστό τον περασμένο μήνα, εκπτώσεις και δωρεάν νοσηλείες σε πολιτικούς κόστισαν στο "Ερρίκος Ντυνάν" 34 εκατ. ευρώ! Αυτό προέκυψε από την εξαιρετικά αποκαλυπτική δικογραφία της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφορικά με την "ιδιαίτερη" μεταχείριση που έτυχε σειρά πολιτικών -μεταξύ των οποίων τρεις πρώην πρωθυπουργοί και έξι υπουργοί- κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" στις 6 Ιουλίου.

Η σπουδαιότητα της κατάστασης αυτής, δεν άφησε ανεπηρέαστη και την ΕΕ, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει σχετική Διάσκεψη στην Αθήνα, τον προσεχή Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου, η 10η Διάσκεψη του Ευρωπαικού Δικτύου για την κατάπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης στον τομέα της υγείας EHFCN σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ με θέμα: Μείωση των φαινομένων απάτης και κατάχρησης και των αντίστοιχων οικονομικών απωλειών στον τομέα της Υγείας.

Ευρωπαίοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες, στελέχη του Δημοσίου με πολύχρονη εμπειρία στη μάχη κατά της διαφθοράς και της απάτης, θα καταθέσουν τις απόψεις τους και θα μιλήσουν εφ' όλης της ύλης σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν αποτελεσματικοί τρόποι για να μειωθούν δραστικά οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από υπερκατανάλωση με δόλο ή από αλόγιστες και υπερβολικά δαπανηρές ιατρικές φροντίδες.

Σε μία εποχή που οι πόροι δεν περισσεύουν, ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουν οι πολίτες, θα πρέπει να αξιοποιούνται προσεκτικά και στοχευμένα και να μην δαπανώνται σε αλόγιστες και προκλητές δράσεις που ζημιώνουν τους ασθενείς αλλά και το ίδιο το κράτος. Οι έλεγχοι επίσης από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα θα πρέπει να γίνονται με προσοχή και φυσικά να μην εκθέτουν τους επιστήμονες που είναι τίμιοι και που προσπαθούν για το καλύτερο.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος (Απρίλιος 2014), προέκυψε ότι το μέγεθος της διαφθοράς στην Ελλάδα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώνεται σημαντικά, ωστόσο τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αντιστέκονται και να είναι ανοικτά στο πεδίο αυτό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα για τη διαφθορά στην Ελλάδα κατά το έτος 2013 παρατηρείται μείωση της διαφθοράς κατά 15,1% σε σύγκριση με το 2012 (αντίστοιχα η μείωση σε σύγκριση με το 2011 ήταν 15,7%), ωστόσο σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στο ποσοστό των περιστατικών διαφθοράς που αφορούν τα Νοσοκομεία (+5%).
Στον αντίποδα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες σημείωσαν μείωση (-1,2% και -2,8% αντίστοιχα).
Η Αττική η Πελοπόννησος και η Ήπειρος εμφανίζουν τα πιο υψηλά ποσοστά διαφθοράς στην χώρα, σύμφωνα με την έρευνα από την Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου