Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Νέος ΕΝΦΙΑ και έξι δόσεις

"ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ - imerisia.gr


Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει τη νέα μέθοδο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την καταβολή του σε έξη δόσεις, μετά και τις διαβουλεύσεις που έγιναν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, εξετάζει και άλλες ρυθμίσεις που θα μπορούν να ελαφρύνουν τους φορολογούμενους, σε ειδικές περιπτώσεις. Όλες οι αλλαγές θα περιλαμβάνονται σε ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", ο υπολογισμός του φόρου ακίνητης περιουσίας θα γίνει πλέον με βάση τις κατώτερες αντικειμενικές αξίες του 2013 για 4.000 περίπου οικισμούς. Επίσης, οι δόσεις θα είναι 6, αρχής γενομένης πιθανότατα από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται να υπάρξει μείωση κατά 25-30% του ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια και τις οικοδομές που παραμένουν ανοίκιαστα, ενώ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα η μείωση μπορεί να φτάσει και το 50%. Η κυβέρνηση θεωρεεί ότι αυτό θα δώσει την εικόνα της πιο δίκαιης αντιμετώπισης των φορολογουμένων, ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν δσοβαρά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το συνολικό όφελος για τους φορολογούμενους από τις ρυθμίσεις εκτιμάται, σύμφωνα με το "Έθνος", ότι θα πλησιάσει τα 170 εκατ. ευρώ, το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί από τα ακίνητα δεν πρόκειται να μειωθεί, μιας και δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τρόικας για κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου