Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Θα υπογράφουν δήλωση συγκατάθεσης οι ασθενείς που θα επιλέγουν ακριβότερο φάρμακο

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - ygeia360


Τέθηκε και πάλι σε εφαρμογή το πλαφόν συνταγογράφησης ανά ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ και του συστήματος e-syntagorgafisi.

Συγκεκριμένα από τη Πέμπτη 21 Αυγούστου σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα όρια συνταγογράφησης των ιατρών ανά ΑΜΚΑ ασθενούς ,ενεργοποιήθηκε εφαρμογή στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση όπου εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα με τον μέσο όρο της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ιατρού ανά ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ ,καθώς και το όριο μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τον μήνα, την ειδικότητα του ιατρού και το νομό συνταγογράφησης.

Επίσης σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ' αρ. 62494/15-07-14 (ΦΕΚ1920/Α/16-07-2014) στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κατά την εκτέλεση συνταγών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αν ο φαρμακοποιός επιλέξει φάρμακο ακριβότερο της φθηνότερης τιμής φαρμάκου, εμφανίζεται μήνυμα ενημέρωσης και συγκατάθεσης του ασφαλισμένου.

Μάλιστα ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υπογράφει σε ειδικό χώρο στο έντυπο της εκτελεσμένης συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο.

Δηλαδή σύμφωνα με την απόφαση ο ασθενής αν επιλέξει οι ίδιος το φάρμακο που θα πάρει για την θεραπεία του είναι υποχρεωμένος να υπογράψει στη συνταγή εάν δεν επιθυμεί το φθηνότερο σκεύασμα και επιθυμεί κάποιο άλλο ακριβότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου