Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Φόρ(ΕΣΑΝ) μια (Α.Ε.) καπέλο στα νοσοκομεία


Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων», που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός περικοπών στη δημόσια Υγεία και ανακατανομής πόρων προς τους ιδιώτες.

Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων», που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός περικοπών στη δημόσια Υγεία και ανακατανομής πόρων προς τους ιδιώτες

Kι άλλες περικοπές στις παροχές Υγείας, για τις οποίες θεσμοθετείται ανώνυμη εταιρεία, προωθεί η κυβέρνηση με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή. Περικοπές που θα προσδιορίζουν συντελεστές κόστους και θα προκύψουν με τη «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Ανώνυμη Εταιρεία”».


Η ρύθμιση είναι δέσμευση του Μνημονίου που υπογράφηκε 9/2/2012 και απαιτεί την αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG), «με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις-πακέτα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ)». Μια δοκιμή που θα ξεκινήσει 1/6/2015 έως 31/12/2015 σε επιλεγμένα νοσοκομεία, θα συνεχίσει ολόκληρο το 2016 πάλι πιλοτικά, για να μπει σε καθολική ισχύ την 1/1/2017. Οπως εξηγείται, η «ΕΣΑΝ Α.Ε.» θα έχει πόρους από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως μελέτες ανάπτυξης και κοστολόγησης «επί τη βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αμοιβών (GRS) διαγνωστικά ομογενών ομάδων».

Ετσι, μελλοντικά οι ανάγκες για νοσοκομειακή περίθαλψη θα εξαρτώνται από κλειστούς προϋπολογισμούς, τους οποίους θα κατανέμει η εν λόγω εταιρεία, ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα διαχειρίζεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ). Η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του ασθενή θα αντιμετωπίζεται με βάση γενικευμένα διεθνή πρότυπα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δημιουργηθεί…

Κρίσιμα εργαλεία -όπως τονίζεται- είναι ο Χάρτης Υγείας, ο οποίος διαφημίζεται χρόνια τώρα και για τη δημιουργία του οποίου έχουν δοθεί υπέρογκα ποσά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς και στοιχεία σχετικά με το είδος και την πολυπλοκότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών ή ακόμα τις ειδικές δαπάνες τους στην Ελλάδα που -όπως εξηγείται- «επί του παρόντος δεν υπάρχουν».

Ντάνι Βέργου- efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου