Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Πλαφόν στις εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ


«Πλαφόν» ανά περιφέρεια και διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός θα προϋπολογίζει μια συγκεκριμένη δαπάνη ανά περιφερειακή ενότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό. Η δαπάνη θα καλύπτει το κόστος των εξετάσεων που θα διενεργούν οι συμβεβλημένες μονάδες, με βάση την αντίστοιχη δαπάνη του 2013.
Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε απόφαση του υπουργού Υγείας, με θέμα «Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων».


Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί άμεσα και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκο και στους προέδρους των συλλόγων διαγνωστικών κέντρων (ΠΟΣΙΠΥ) και εργαστηριακών γιατρών (ΠΟΣΚΕ).

Απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα παρέχουν υποχρεωτικά υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως και την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, ανεξάρτητα εάν έχουν φτάσει ή όχι στο προκαθορισμένο «πλαφόν».

Η επιλογή έγινε για να προστατευτούν τα μικρά εργαστήρια, αλλά παραμένει ανοικτό το πώς θα καλύπτονται οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται κάποια εξέταση την τελευταία εβδομάδα. Οι επιλογές που θα έχουν είναι τρεις: Να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της εξέτασης. Να αναζητούν διαγνωστικό κέντρο, το οποίο δεν θα έχει συμπληρώσει το μηνιαίο «πλαφόν». Να κάνουν την εξέταση μία εβδομάδα αργότερα.

Για να μην υπάρξει κατάχρηση του συγκεκριμένου μέτρου από τους παρόχους, το υπουργείο θεσμοθετεί υποχρεωτικό μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back) για την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

ΕΘΝΟΣ

18 σχόλια:

  1. Κύριοι πως ξέρουμε οτι η κατάχρηση γίνεται απο τους παρόχους και οχι απο τους κλινικούς ιατρούς? και εάν η κατάχρηση γίνεται απο τούς κλινικούς πρέπει να τήν πληρώνουν τα εργαστήρια? Προτείνω εάν υπάρξουν πάλι rebate-claw back να πληρώνονται απο τους συνταγογραφούντες ιατρούς και οχι απο τούς εκτελούντες τα παραπεμπτικά, ετσι θα κτυπηθή η προκλητή ζήτηση στήν πηγή της. Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΤΙΡΙΑ
    ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ποιος μου λεει συνάδελφοι εμενα ότι δεν θα κάνουν ουρά έξω από το εργαστήριο οι ασφαλισμένοι τις πρώτες τρεις εβδομάδες του μήνα και την τέταρτη , δε θα καθόμαστε;
    Όλα γίνονται για να φτάσουμε μέχρι τις εκλογές με θολομενα νερα ότι κάτι κάναμε. Το μέτρο δεν θα λειτουργήσει. Παλι claw back θα τρωμε.Μας δουλεύουν. Μονο η διακοπή εξυπηρετησης ασφαλισμενων μεχρι το νεο έτος θα σωσει τη δουλειά μας και τα χρήματά μας.
    βιοπαθολογος απο Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!!! ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ!!!
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν έχεις συγκινηθεί από το clawback, μήπως είσαι από αυτούς που έχουν βρει υπόγειους τρόπους επιβίωσης;

      Διαγραφή
  5. Με τον ΕΟΠΥΥ να μην έχει φράγκο, μάλλον μερικοί ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι όποιος θέλει να αυξήσει την προσέλευση των ασφαλισμένων , πρέπει να τους πληρώσει κιόλας. Τώρα που το CB είναι ατομικό, φεύγει η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΞΥΠΝΑΤΕ ΒΡΕΕΕΕΕ....
    ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.
    ΕΤΣΙ π.χ.10 ΑΤΟΜΑ ΕΟΠΥΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 35 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠ/ΤΙΚΟ=350
    ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 5250 ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. (ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ)
    ΤΙΣ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΖΙΡΟ...
    ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ...
    ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ , ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ κτλ. ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΜΕ 10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΗΝ ΠΛΑΚΟΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΟΠΥΥΥ ΜΑΖΙ !

    ΝΑ ΚΛΑΙΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ....
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο απλά το πράγματα συνάδελφε, ισως στην Αθήνα.
      Στην επαρχία με το κέντρο υγείας δίπλα του , ο ασφαλισμένος κάνει όλες τις εξετάσεις εκει και σου τον στελνει ο "καλός"συναδελφος κλινικος να κανει με παραπεμπτικο μια γενική ουρων γιατι λειπει , λέει, ο μικροβιολογος του κεντρου ή μια φεριττινη για δεν την εκτελουν .
      Αντε τωρα βαλε ραντεβού ....
      Μικροβιολογος απο επαρχία

      Διαγραφή
    2. ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΒΑΛΕ ISO ΚΑΙ ΠΟΥΛΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ.
      ΕΣΥ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ
      ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΟΨΙΜΟ...
      ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ....

      Διαγραφή
    3. Εχω και ISO και το πλαφον δυστυχώς το ξεπερναω με 70 εισόδους την ημέρα συνάδελφε απλως εσυ βλέπεις μόνο το τυράκι και οχι τη φάκα.

      Διαγραφή
    4. Αρα ο καλος συναδελφος δεν σου στελνει αυτα που λες και οι ασφαλισμενοι δεν κανουν ολες τις εξετασεις στο κεντρο υγειας.
      Το πλαφον δεν σε συμφερει τελικα, απλα να σου θυμισω οτι πτωχευσαμε και οτι μιλαμε για επιβιωση πια
      Ολα τα αλλα παρελθον......

      Διαγραφή
  7. Ακομη δεν εχω καταλαβει πως ολοι οι σχολιαζοντες συναδελφοι δεν θελουν να εχουν με τον ΕΟΠΥΥ σχεση και ολοι ειναι εξαρτημενοι και μαλιστα φοβουνται ολες τις μορφες κινητοποιησης.Επισης ειμαι σιγουρος οτι θα συμβληθουν αμεσα και με τις νεες απαραδεκτες συμβασεις .ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.Βιοπαθολογος επαρχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΠΛΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ....

      Διαγραφή
    2. Ευχομαι να ερθει γιατι δεν φοβαμε.Φοβουνται μονο οι ανεπαρκεις και οσοι χρησιμοποιησαν και συνεχιζουν να χρησιμοποιουν την πλαγια οδο για να βολευοντοι.

      Διαγραφή
  8. Το πλαφόν είναι χρυσή ευκαιρία να απαγγιστρωθούμε από τον ΕΟΠΥΥ. Εδώ και τρεις μήνες, εθελοντικά και εναρμονισμένα, έχει εφαρμοστεί σε μερικές περιοχές της χώρας και πάει περίφημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνάδελφε αν ολοι ακολουθουσαν τον δρόμο της αποχης απο τον ΕΟΠΠΥ, αυτο θα σήμαινε αυτόματα αμαχητί παράδοση όλου του προυπολογισμου στα μεγάλα διαγνωστικά και καταδίκη των υπολοίπων σε κυνήγι του μεροκάματο . Αυτό που συμβαίνει πρέπει να το αντιμετωπιζεις σαν αντισταση στους πολιτικούς που θέλουν να τα μοιραστούν όλα μεταξύ τους, γιατί πολλοί απο αυτούς είναι μέτοχοι στις αλυσίδες και όχι σαν κατάντια όπως το λες.Μην παραδινεις το εργαστήριο σου, αυτό ακριβως θέλουν.
    Φιλικά, μικροβιολογος απο επαρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η κρατικοδίαιτη λογική έχει πεθάνει. Όποιος το εμπεδώσει, επιβιώνει. Οσοι επιμένουν να είναι κολλημένοι στον ΕΟΠΥΥ, απλώς έχασαν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμοι. εργαστηριακοί της επαρχίας. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Στο παρά τσακ γλιτώσαμε και ούτε που το πήρατε γραμμή. Μεγάλος επιχειρηματίας κάτοχος μεγάλου ομίλου διαγνωστικών κέντρων ωρυόταν τις προάλλες στου Μαξίμου γιατί χάλασε το deal ( ανταλλαγή μετοχών με την Asculap) και ανάληψη της ΠΦΥ με capitation και συνέργειες με ασφαλιστικές εταιρείες. Πρώτη φορά, παραδέχομαι τους συνδικαλιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή