Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Στον αέρα η αξιολόγηση Βορίδη στα νοσοκομεία! Τα αγκάθια και οι αντιδράσεις




Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η περιβόητη αξιολόγηση του ΕΣΥ κυρίως λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων που φοβούνται απολύσεις. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Ούτε τα έγγραφα του πρώτου σταδίου της αξιολόγησης με τα οποία αποδίδονται τα ποσοστά ικανότητας και …μη, δεν παραλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Και φυσικά όχι τυχαία. Θεωρούν πως η βαθμολόγηση οδηγεί κατ ευθείαν σε απολύσεις μια που κάποιοι θεωρούνται μη αποδοτικοί από την πρώτη στιγμή. 

Ήδη στα περισσότερα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι αντί να παραδώσουν τα έγγραφα της αξιολόγησης στους αρμόδιους τα παρέδωσαν στα συνδικαλιστικά σωματεία τα οποία και τα …τακτοποίησαν καταλλήλως. 
Χρειάστηκε να υπάρξουν πιέσεις...άνωθεν, για να ολοκληρωθεί σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία μέσω των διοικητών. 

Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαψεύδει ότι πιέστηκαν διοικητές να επισπεύσουν τις διαδικασίες, όλες οι πληροφορίες από τους εργαζόμενους αναφέρουν ότι πολλές διοικήσεις χρειάστηκε να πάρουν…πρωτοβουλίες για να μαζευτούν άρον άρον τα έγγραφα αξιολόγησης. 

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση, ούτε στα νοσοκομεία, ούτε στον χώρο της Υγείας, ούτε ευρύτερα, στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης. Το αίσθημα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους οφείλουμε να το εξαλείψουμε. 


Η Κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία απαραίτητη για την βελτίωση της λειτουργίας του. Τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται από το Σύνταγμα και η κυβέρνηση τα σέβεται και τα προασπίζεται» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Βέβαια η υπόθεση αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς υπολείπονται ακόμη δύο στάδια και μάλιστα τη στιγμή που ημερομηνίες έχουν ήδη παρέλθει.

Ακολουθεί το στάδιο της αυτοαξιολόγησης στο οποίο ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να αποφανθεί για τον …εαυτό του για το πόσο ικανός είναι και τι θα πρότεινε για τη βελτίωση του τμήματος του.. Άγνωστο βέβαια πως μπορεί κανείς να αυτοαξιολογηθεί χωρίς να μπει στον πειρασμό να μιλήσεις με τα …καλύτερα λόγια για τον εαυτό του. 

Δείγμα προφανώς ότι το σύστημα που έχει επιλεγεί δεν αποτελεί και την επιτομή του ορθολογισμού. 

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εργαζομένων από τους τμηματάρχες και διευθυντές. Μέχρι τότε βέβαια …ποιος ζει ποιος πεθαίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου