Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Έκρηξη της φαρμακοβιομηχανίας: Ανέφικτη η πρόθεση του υπ. Υγείας για επιβολή clawback ανά κατηγορία φαρμάκων



Δύσκολο και περίεργο χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το εγχείρημα της ενδεχόμενης επιβολής του clawback ανά κατηγορία φαρμάκων (γενόσημα, on patent, off patent) που ...σιγοψυθυρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Και αυτό, διότι όπως σχολιάζουν, υπάρχει ήδη ένας νόμος και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει στην μέση του χρόνου. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, διότι θα σημάνει αυτομάτως, ότι νομοθετούμε στο πόδι τονίζουν, προσθέτοντας, ότι το θέμα είναι να δούμε ποιος είναι ο στόχος. Δηλαδή τι στόχο έχουμε ξεχωριστά για την κάθε κατηγορία φαρμάκων και τι clawback θέλει η κυβέρνηση για κάθε μία από τις τρεις αυτές κατηγορίες.

Να σημειωθεί, ότι το clawback που πλήρωσαν όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις το 2013 ανήλθε σε 152 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν μεγαλύτερη πέρυσι. Η υπέρβαση της δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2014 αγγίζει τα 170 εκατ. ευρώ με ήδη μειωμένη δαπάνη (στα 2,019 δια ευρώ για όλο το έτος) , αναφέρουν εκπρόσωποι εταιρειών, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι αμφισβητούν το νούμερο των 170 εκατ. ευρώ.

Δηλώνουν δε απρόθυμοι να συμμετάσχουν για ακόμη μία φορά σε έναν εξορθολογισμό δαπανών, ο οποίος στοχοποιεί ξεκάθαρα την φαρμακοβιομηχανία. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, η φαρμακοβιομηχανία έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα στον εξορθολογισμό των δαπανών, έχει ματώσει στην κυριολεξία και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να συμμετάσχουν και τα άλλα κέντρα κόστους στην μείωση της δαπάνης, ή εν πάσει περιπτώσει, να εφαρμοστούν άλλα μέτρα (όπως έλεγχος του όγκου, κατευθυντήριες γραμμές, θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ) για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε να μην γίνουν υπερβάσεις και την πληρώσει για πολλοστή φορά και άδικα η φαρμακοβιομηχανία. Η φαρμακοβιομηχανία, η υγεία γενικότερα, αλλά και οι ασφαλισμένοι με τις διαρκείς αυξήσεις της συμμετοχής, έχουν φθάσει στα όριά τους, υπογραμμίζουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ας μην τραβάμε τα άκρα στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου