Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Χρονική προθεσμία για τον έλεγχο των δαπανών έδωσε η τρόικα στον Βορίδη...

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360

Μόνον στην γνωστή σε όλους "διπλωματική" γλώσσα της Ε.Ε. έναντι των χωρών - μελών της Ένωσης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως "σύσταση" ή "προειδοποίηση" η προθεσμία την οποία έδωσαν την περασμένη Παρασκευή 11 Ιουλίου οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, προκειμένου ο τελευταίος να θέσει εκ νέου υπό έλεγχο τον δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, τις δαπάνες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς και να διευθετήσει το πρόβλημα με τους περιορισμένους και ανεπαρκείς πόρους, 100 εκατ. ευρώ, τους οποίους χορηγεί η κυβέρνηση για την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων για το 2014.

Η προθεσμία αφορά επίσης, αν και δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης την περασμένη Παρασκευή, τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2014, τομέας στον οποίον τα προβλήματα θα αρχίσουν να αναδύονται στην επιφάνεια από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Μάκης Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας θα είναι πολύ αυστηροί μαζί του κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου τον οποίο θα διενεργήσουν στα οικονομικά της Υγείας, ίσως ακόμη και τον Σεπτέμβριο, και, έτσι, ο υπουργός Υγείας είναι αποφασισμένος να θέσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με ιδιαίτερη έμφαση και κατεπειγόντως το ήδη διατυπωμένο από τον ίδιο αίτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού προϋπολογισμού για το 2015, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι δημόσιες δαπάνες Υγείας.

Μόνον κατά την περίπτωση στην οποία ο κοινωνικός προϋπολογισμός για το 2015 ενισχυθεί ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας θα έχει βάσιμες ελπίδες να ελέγξει, έστω και αναδρομικά, τις υπό αυστηρή επιτήρηση δημόσιες δαπάνες Υγείας για το 2014...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου