Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Επανασχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιχειρηματικότητας


«Επανασχεδιάζουμε το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό πλαίσιο, όπου οι επιχειρήσεις θα δύνανται να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν με σιγουριά, ενώ θα δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της κλινικής και φαρμακευτικής έρευνας και επιχειρηματικότητας, υλοποιώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες στον τομέα της έγκρισης φακέλων, κλινικών μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων».

Αυτό είναι το στίγμα της πολιτικής του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, έτσι όπως ο ίδιος το περιέγραψε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα "The Big Rethink for Europe, The Big Turning Point for Greece", που έγινε την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Ο Κ. Βορίδης έκανε μία αναδρομή στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας τα τελευταία χρόνια και στις στρεβλώσεις που υπήρχαν, όπως αναποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης, σπατάλη, ανυπαρξία συστημάτων ελέγχου, καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των φακέλων νέων φαρμάκων και στην τιμολόγηση, χρέη και καθυστερήσεις στις πληρωμές...


Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έφτασε ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 1.9% και σε συνολική δαπάνη στο 2.4%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ είναι 1.5% και 1% αντίστοιχα.

Όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο οικονομικό σκέλος, στόχος είναι να επαναφέρουμε τα επίπεδα της δαπάνης στα δημοσιοοικονομικά δεδομένα της χώρας και στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σημείωσε με έμφαση ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που σήμερα υμνείται στο σύνολό της, όταν αρχικώς είχε εισαχθεί, είχε συναντήσει σφοδρότατες αντιδράσεις γιατί σήμαινε στην πραγματικότητα τη μετάβαση σε ένα νέο καθεστώς. Τώρα, πολλές από τις παρεμβάσεις που κάνουμε, παρότι έχουμε έναν χαρακτήρα εξορθολογισμού, όταν εφαρμόζονται εξίσου επιφέρουν σφοδρές αντιδράσεις. Νομίζω, ότι η Ελλάδα στο σημείο αυτό είναι μία χώρα εξαιρετικά συντηρητική και το λέω εγώ με την κακή έννοια του όρου, γιατί ο συντηρητισμός κατά τη δική μου άποψη είναι πολύ καλό πράγμα. Είναι συντηρητική στις κακές της πρακτικές, δεν θέλει σαφώς, αν υπάρχει σημαντικό σημείο αντίστασης, όταν μετακινούμαστε σε κάτι καλύτερο".

Νομοσχέδιο για τον ΕΟΦ και τις κλινικές δοκιμές

Ο κ. Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι "σε νομοσχέδιο το οποίο ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε, ίσως μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή στα μέσα της επόμενης, θα υπάρχει παρέμβαση και για τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΦ και τις κλινικές δοκιμές. Παρέμβαση που θα δημιουργήσει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μειώσουμε τους χρόνους που απαιτούνται για την αδειοδότηση των φαρμάκων αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη βελτίωση των κλινικών δοκιμών".

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/316019-epanasxediasmos-tis-farmakeftikis-politikis-me-emfasi-stin-anaptyksi-tis-erevnas-kai-tis-epixeirimatikotitas#ixzz370fiQeEF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου