Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου ΙΣΠατρών: Κατακερματισμένη Η ΠΦΥ

Επιστολή του ΙΣΠατρών στον υπουργό Υγείας 


Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με τον ανεξέλεγκτο κατακερματισμό αυτής και με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανισότητα, επιδεινώνοντας τη σύγχυση και τα προβλήματα εξυπηρέτησης των ασθενών από τους θεράποντες ιατρούς τους, επισημαίνει σε επείγουσα επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Η επιστολή απεστάλη μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΙΣΠατρών, με στόχο τη διεξοδική ανάλυση των θεσμικών και νομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει κατά την πρόσφατη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και την ίδρυση του ΠΕΔΥ. 

Ο ΙΣΠατρών εκφράζει έκδηλη δυσαρέσκεια για τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας με νομικά και επικοινωνιακά τεχνάσματα πίεσε τους γιατρούς εντός μηνός να μεταβάλλουν τη μακροχρόνια σχέση τους με το κράτος, χωρίς την ύπαρξη κατάλληλης μεταβατικής περιόδου, με παραλαβή διαπιστωτικής πράξης απόλυσης και απώλεια μακροχρόνιων εργασιακών δικαιωμάτων. 

Η αιφνίδια επιβολή καθεστώτος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με προαπαιτούμενο το κλείσιμο του ατομικού ιατρείου και η έκδηλη ασάφεια στον καθορισμό των όρων συνεργασίας στο νέο καθεστώς του ΠΕΔΥ κατέστησαν την επιλογή αυτή απαγορευτική, για πολλούς γιατρούς, λόγω ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων.

Η διαδικασία που επιβλήθηκε στους γιατρούς κρίνεται αντισυνταγματική και αντίθετη σε κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο περί σταθερών συνθηκών εργασίας. Ζητείται να δοθεί πολιτική λύση από το Υπουργείο Υγείας με κανόνες δικαίου και ισότητας απέναντι στον ιατρικό κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου