Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ιδιωτικές Κλινικές: μαζική συμμετοχή στις επισχέσεις- σκληρή γλώσσα για ΕΟΠΥΥ



Με μεγάλη συμμετοχή, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οι 133 Ιδιωτικές Κλινικές σε όλη τη χώρα, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γενικές, Ειδικές Παθολογικές και Ψυχιατρικές, συμμετέχουν, από την Πέμπτη στην ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που προχώρησε το ΔΣ, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, διακόπτοντας την επί πιστώσει νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. 

Παράλληλα, απαντούν με σκληρή γλώσσα στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος μίλησε χθες για διακοπή συμβάσεων, σημειώνοντας ότι η αντίδραση των Κλινικαρχών στην περίπτωση αυτή, θα είναι μαζική και θα εκπλήξει τον Οργανισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν επισχέσεις από την Δευτέρα 7 Ιουλίου και οι κλινικές που ανήκουν στο δυναμικό του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών) και οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναi μεγάλοι όμιλοι εισηγμένοι στο ΧΑ (μεταξύ αυτών όμιλος Ιατρικού, ΥΓΕΙΑ, Euromedica κλπ).

Πάντως οι άνθρωποι της ΠΕΙΚ δηλώνουν ήρεμοι, καθώς έχουν με το μέρος τους την Ευρωπαική Επιτροπή και ήδη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Mr. Gorka, Chief of Unit DG Enterprice, στην ενημέρωσή τους μέσω της UEHP (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων) για τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική. Επιπλέον, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου να ενημερωθούν ενδελεχώς όλες οι πλευρές.

Τα προβλήματα που οδήγησαν στην επίσχεση

Τα συνεχώς αυξανόμενα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις Ιδιωτικές Κλινικές, τα οποία έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα ρευστότητας, που σε συνδυασμό με την εφαρμογή του CLAW BACK (άρνηση πληρωμής του 45% των δεδουλευμένων υπηρεσιών για το 2013) και την απόφαση της Κυβέρνησης να υποχρεώσει για το 2014 τις Κλινικές σε παροχή υπηρεσιών με πληρωμή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μόνο του 50%, οδήγησαν σε πρωτοφανή συσπείρωση τις επιχειρήσεις του κλάδου στον κοινό αγώνα της επιβίωσης.

Η αύξηση της χρηματοδότησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα επίπεδα των υποβολών των παρόχων το 2013, η πληρωμή κάθε παρασχεθείσας μέχρι σήμερα υπηρεσίας και η αναστολή της συνεργασίας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. των Ιδιωτικών Κλινικών μετά την εξάντληση του προϋπολογισμού έως το τέλος της χρονιάς, είναι η λύση που προτείνει ο κλάδος και την οποία κατέθεσε μεταξύ άλλων και στον υπουργό Υγείας,

Η πρόταση αυτή είναι λογική, δίκαια, εύλογη και δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή το σύνολο του κλάδου, τονίζει η ΠΕΙΚ, προσθέτοντας, ότι οι ασθενείς δεν στερούνται και δεν θα στερηθούν των υπηρεσιών υγείας καθόσον μπορούν να τις προσφέρουν οι Δημόσιες δομές του Ε.Σ.Υ.

Ανάγκη για χρηματοδότηση και σκληρή γλώσσα κατά του ΕΟΠΥΥ

Η ΠΕΙΚ καλεί την Κυβέρνηση να μας αφήσει να επιβιώσουμε, ζητώντας ακόμη τα εξής:

- Ας χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε επίπεδα αντάξια των αναγκών ενός ανεπτυγμένου κράτους όπως είναι η πατρίδα μας. Ο κλάδος ειδικότερα ζητά έν επιπλέον κονδύλι 160 εκατ. ευρώ.

- Ας μην χάνουν την ψυχραιμία τους με Δελτία Τύπου που εμπεριέχουν αναλήθειες. Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχει αποπληρωθεί μόλις το 35% και απομένουν προς εξόφληση 350 εκατ. ευρώ, όταν, κατά δήλωση κύκλων του Υπουργείου, υπάρχουν, ανεξήγητα, αδιάθετα 600 εκατ. ευρώ για πληρωμή των ιδιωτών παρόχων.

- Όσο για τις τρέχουσες οφειλές υπενθυμίζουμε ότι ο Μάρτιος 2014 έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος από τα μέσα Ιουνίου και ο Απρίλιος καθίσταται την επόμενη εβδομάδα.

- Αναφορικά με συμψηφισμό των χρεών 2012-2013 με το Claw Back και Rebate θα συνιστούσαμε να ανέμεναν πρώτα να τελεσιδικησει η υπόθεση τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

- Ενημερώνουμε ακόμη ότι εάν καταγγελθεί έστω και μια σύμβαση συναδέλφου η αντίδραση θα είναι συλλογική και θα εκπλήξει.

Καταλήγοντας, η Ένωση καλεί «την Κυβέρνηση και την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να απαντήσουν εάν με τον προϋπολογισμό που οι ίδιοι έχουν καταρτίσει είναι εφικτή η παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας προς τον Ελληνικό λαό και τους καλούμε να βρουν το πολιτικό θάρρος να το παραδεχτούν.

Περιμένουμε την ανταπόκριση τους στην έκκληση μας για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και στην πληρωμή κάθε υπηρεσίας που έχουμε προσφέρει μέχρι σήμερα και θα προσφέρουμε όσο ο προϋπολογισμός επαρκεί να καλύψει. Αλλιώς, όλοι μαζί, θα καθορίσουμε την στάση μας απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση».

Η ΠΕΙΚ τέλος, απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους για την μαζική συμμετοχή τους.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Mr. Gorka, Chief of Unit DG Enterprice, στην ενημέρωση μας μέσω της UEHP Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων για τις καθυστερήσεις πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου