Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Στη Βουλή η καθυστέρηση της εξόφλησης των εφημεριών στους γιατρούς



Η καθυστέρηση της εξόφλησης των γιατρών για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει, θα συζητηθεί στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ κα. Παναγιώτα Ιακωβίδου για τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Με το άρθρο 182 κεφ. 5 περ. 2 του Ν. 4261/2014 «Οι πρόσθετες εφημερίες του άρθρου 4 παρ. 1 του ν. 3868/2010 που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2012 και 2013 και κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2014 και εγκρίθηκαν μεταγενέστερα από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες, είναι νόμιμες και εκκαθαρίζονται σε βάρος του προϋπολογισμού των νοσοκομείων».

Με την διάταξη αυτή επήλθε απεμπλοκή της μη καταβολής επί χρόνια στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων των οφειλόμενων ποσών από εφημερίες.

Παρά ταύτα, αναφέρει η βουλευτής, τα νοσοκομεία αποφεύγουν αδικαιολογήτως να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους από αυτήν την αιτία και δεν έχουν καταβάλει τις εφημερίες του τελευταίου δωδεκαμήνου!

Η γρήγορη καταβολή των ποσών των εφημεριών στο ιατρικό προσωπικό αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ερώτηση με το ίδιο περιεχόμενο, που απευθυνόταν στους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κατατέθηκε την 4/6/2014 με αριθμό 8025. Απάντησε έδωσε μόνο ο κ. Υπουργός Οικονομικών που κατέληγε ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Υγείας. Κατά συνέπεια επιβάλλεται να απαντηθεί πολιτικά και κατ' ουσίαν η Ερώτηση για να τακτοποιηθεί αυτή η σοβαρή εκκρεμότητα.

Η κα. Π. Ιακωβίδου ρωτά τον υπουργό

1) Για ποιον λόγο τα νοσοκομεία καθυστερούν επί μακρόν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά στο ιατρικό προσωπικό από εφημερίες;

2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καταβληθούν άμεσα όλα τα ποσά που οφείλουν τα νοσοκομεία στο ιατρικό προσωπικό από εφημερίες;

3) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε στο εξής το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων να εξοφλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για τις πραγματοποιούμενες εφημερίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου