Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ραγδαία η αύξηση στην "αχρείαστη" λήψη αντιβιοτικών παγκοσμίως



Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 36% παγκοσμίως μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνθρωποι παίρνουν τα αντιβιοτικά φάρμακα για καθαρά "προληπτικούς" λόγους και χωρίς να είναι απόλυτη ανάγκη.


Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, η αύξηση αυτή καταγράφεται κυρίως σε χώρες όπου η μεσαία κοινωνική τάξη έχει επίσης αυξητικές τάσεις, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο να γίνουν σταδιακά οι άνθρωποι ευάλωτοι σε νέες μορφές ιώσεων και βακτηρίων, τα οποία θα είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα.

Η έρευνα αυτή παρέχει την πιο ολοκληρωμένη θεώρηση της χρήσης αντιβιοτικών σε 71 χώρες, την περίοδο από το 2000 έως το 2010. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άνοδος της κατανάλωσης αντιβιοτικών δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις παγκόσμιες πληθυσμιακές αλλαγές αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικές χώρες που κατέγραψαν οικονομική ανάπτυξη την συγκεκριμένη δεκαετία, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αύξησης στην χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι το πιο ανησυχητικό είναι η απότομη αύξηση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών "ευρέος φάσματος", που συνήθως θεωρούνται ως η έσχατη λύση στην αντιμετώπιση ασθενειών. Μεταξύ αυτών είναι ουσίες της οικογένειας των carbapenems, όπως η αμπικιλλίνη και η αμοξικιλλίνη, καθώς και οι πολυμυξίνες, ουσίες που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αντιμετώπιση εντεροβακτηρίων, όπως η Salmonella και η Shigella.

Οι υγειονομικές αρχές πολλών χωρών έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπες με εξάρσεις ιώσεων εντεροβακτηρίων τα οποία αποδεικνύονται πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως είναι η μεθικιλλίνη. Σε αυτή την ουσία φαίνεται ότι είναι ανθεκτικό πλέον το βακτήριο του Staphylococcus aureus, πιο γνωστό ως MRSA .

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών μειώθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που μελετήθηκε. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και σε όλες τις ασιατικές χώρες υψηλού εισοδήματος των πολιτών της μεσαίας τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου