Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Τι σημαίνει πραγματικά η απόφαση για τους ανασφάλιστους - καλές οι προθέσεις, δύσκολο το εγχείρημα



«Θα πιεστούμε λίγο παραπάνω αλλά θα πρέπει να το πράξουμε, άλλωστε ό,τι έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έγινε υπό το κράτος της πίεσης, αλλά επετεύχθη».

Με την φράση αυτή ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός σχολιάζει την απόφαση για τους ανασφάλιστους η οποία ξεκίνησε μεν από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη γίνεται ωστόσο πραγματικότητα επί υπουργίας του κ. Μάκη Βορίδη.

Μία απόφαση ωστόσο, η οποία κρύβει αρκετές λεπτομέρειες- και όπως λένε ο διάβολος συχνά κρύβεται στις λεπτομέρειες- τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φορείς.

Κατ αρχάς, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα 340 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που αφορά στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, είναι η οροφή, δηλαδή το ανώτατο όριο στο οποίο μπορεί να ανέλθει το ύψος της δαπάνης. Και επιπλέον και πολύ σημαντικό, τα 340 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στην δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 1,940 δις ευρώ, που μαζί με την δαπάνη για τα εμβόλια, το ποσό αγγίζει τα 2 δις ευρώ για το 2014.

Οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη θα πρέπει να επισκέπτονται μόνο τους γιατρούς στις δημόσιες δομές για συνταγογράφηση των σκευασμάτων τους, δηλαδή είτε το ΕΣΥ, είτε το ΠΕΔΥ και δεν θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η αλήθεια είναι, ότι στην περίπτωση της κάλυψης των ανασφάλιστων, θα επιβαρυνθούν οι φαρμακοβιομηχανίες με clawback, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προσθέτει, ότι «ήταν απόλυτη ανάγκη να γίνει πραγματικότητα η ιατροφαρμακευτική κάλυψη της ευπαθούς αυτής ομάδας των συμπολιτών μας και φυσικά είναι γεγονός ότι θα πιεστούμε. Όμως ό,τι έγινε τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο της υγείας και της περίθαλψης, έγινε υπό το κράτος της πίεσης».

Ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ την Δευτέρα, ερωτηθείς για το θέμα της κάλυψης του κόστους των ανασφάλιστων, τόνισε:

«Το πρώτο κομμάτι, δηλαδή το κομμάτι το νοσοκομειακό, έχει ενσωματωθεί μέσα στον προϋπολογισμό, είναι ένα ποσό 75 εκατομμύρια.
Για το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μία εκτίμηση την οποία έχει κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο ΕΟΠΥΥ, είναι ότι αυτή είναι μία δαπάνη που δεν θα ξεπεράσει, έτσι το διατυπώνει, τα 340 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Εμείς έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε 100 εκατομμύρια ευρώ να βρεθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη».

Πάντως για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και τους άλλους φορείς του φαρμάκου (φαρμακοποιούς, φαρμακαποθήκες) ότι απαιτούνται 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο εκ των οποίων, τα 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το πλεόνασμα και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ από την φαρμακοβιομηχανία. Να σημειώσουμε ακόμη, ότι οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ είχαν ζητήσει να συνδράμουν σε είδος, να δίνουν δηλαδή φάρμακα και όχι χρήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζής, υπογραμμίζει ότι ο Σύνδεσμος, ήδη από τον περασμένο χρόνο, φωνάζει ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, θα έπρεπε να ανέρχεται σε 2,3 δις ευρώ με σφιχτούς υπολογισμούς και η οποία στο ποσό αυτό, θα περιλαμβάνει και μέρος των ανασφάλιστων. Το 1,940 δις ευρώ που κατέληξε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, είναι πολύ μικρή, συνεχίζει ο κ. Φρουζής, προσθέτοντας ότι όπως πολλές φορές έχει πει ο ΣΦΕΕ, με μία τόσο μειωμένη δαπάνη υπάρχει πρόβλημα και θα υπάρξει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης κατά 150 εκατ. ευρώ.

Πάντως μπορεί να βγήκε η απόφαση για τους ανασφάλιστους, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ωστόσο είναι βέβαιο, ότι θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός του εγχειρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου