Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΙΣΠατρών για πλαφόν συνταγογράφησης: Δημιουργείτε "ασθενείς - επαίτες"


«Δημιουργείτε ασθενείς-επαίτες»

Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, αλλά και στην ορθή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, από την πρόσφατη υπουργική απόφαση, όπου καθορίζει τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης δραστικών ουσιών ανά ιατρό, και τα οποία προσαρμόστηκαν ήδη στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, εκφράζει με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Όπως αναφέρει στην επιστολή: «Είναι το πενιχρό αυτό όριο ασφαλές για τις ανάγκες της δημόσιας υγείας; Γιατί δεν προβλέπεται εξαίρεση για χρόνιες παθήσεις με σημαντικό κόστος θεραπείας; Λαμβάνουν υπόψη ιδιαιτερότητες του πεδίου εξειδίκευσης του εκάστοτε ιατρού και των ασθενών που τον επιλέγουν;

Θα είναι σεβαστή από την Πολιτεία, η σχέση ιατρού – ασθενούς; Ποια θα είναι τα κριτήρια αξιολόγησης των γραπτών εξηγήσεων του κάθε ιατρού, σε περίπτωση
υπέρβασης του μηνιαίου ορίου συνταγογράφησης; Ποια θα είναι ακριβώς τα κίνητρα και τα αντικίνητρα; Μήπως ουσιαστικά «εξαναγκάζεται» ο θεράπων ιατρός να συνταγογραφεί «υποχρεωτικά» το φθηνότερο γενόσημο ώστε να μην υπερβεί το μηνιαίο όριό του; Ποιος αναλαμβάνει τελικά την ευθύνη εάν παρουσιαστούν επιπλοκές από την ελλιπή ή τροποποιημένη φαρμακευτική αγωγή; Για πολλοστή φορά θα τεθεί ο χρονίως πάσχων ασθενής στην ταλαιπωρία να «επαιτεί» ουσιαστικά τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής δαπάνης υψηλού κόστους;». «Η πολιτική περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης με λογιστικά μόνο κριτήρια χωρίς συνοδά διαρθρωτικά μέτρα, δεν επιτυγχάνει τελικά τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας με βάση τους επιστημονικούς κανόνες της ορθής πολιτικής φαρμάκου και εξυγίανσης της ΠΦΥ. Αποτελεί τροχοπέδη στην ορθή άσκηση της ιατρικής και στον έλεγχο των νοσημάτων», καταλήγει η επιστολή.

1 σχόλιο:

  1. Φίλοι και συνάδελφοι γιατί φωνάζετε πάλι; Είμαι καρδιολόγος και βέβαια μου φτάνουν τα 40€ για να γράψω σε ένα ασθενή τα φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο που έχει μαζί με αντιυπερτασικά, χοληστερίνης και αντιθρομβοτικά και ίσως και κάποια γαστροπροστασία.
    Και βέβαια μου φτάνουν να γράψω το pradaxa, το xarelto ή το eliquis που μόνα τους κάνουν πάνω απο 80€ το καθένα. Για να είμαστε αρεστοί στον μπαταχτσή ΕΟΠΥΥ, που μόνιμα με απειλές και νομίζοντας πως με φοβέρες θα κάνουν το γιατρό λογιστή τους, πρέπει να υπακούσουμε.
    ΕΧΩ ΤΗ ΛΥΣΗ. Μη συνταγογραφείτε, μάθετε απο τη γιαγιά σας να ξεματιάζετε και έτσι ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Τώρα άν ο ασθενής σας πάει στο κοιμητήριο και εσείς στον εισαγγελέα, κανένα πρόβλημα!
    Συνάδελφος καρδιολόγος μή ΕΟΠΥΥΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή