Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΕΙΝΑΠ κατά Απογευματινών Χειρουργείων


Βασιλική Αγγουρίδη- Virus.com.gr

Διαχωρισμό των ασθενών σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά και αύξηση των δαπανών των νοσοκομείων, εις βάρος της ομαλής λειτουργίας τους, θα σημάνει η εφαρμογή του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων προειδοποιεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Με επιστολή της στον Υπουργό Υγείας, η ΕΙΝΑΠ προβλέπει αποτυχία του θεσμού των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, συγκρίνοντας τα με τον αντίστοιχο θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία.


Σύμφωνα με τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς, ο θεσμός των ιατρείων αυτών «το μόνο που κατάφερε είναι να λειτουργεί σε βάρος των τακτικών πρωινών ιατρείων, σε βάρος της τσέπης των ασθενών και, φυσικά, των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνοντας μόνο τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων για να μην πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός». Μάλιστα, απορρίπτουν και το επιχείρημα ότι αυξάνει το εισόδημα των γιατρών, αφού μόνο το 30% των πληρωμών καταλήγει στην τσέπη του γιατρού και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και την εφορία. «Το μέτρο αυτό αποδείχτηκε ότι είναι ένας εισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω», σημειώνεται.

Όπως υποστηρίζουν το ίδιο πάει να εφαρμοστεί και με το θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, καθώς για να γίνει παράκαμψη της λίστας αναμονής, αναγκάζεται ο ασθενής να πληρώνει νόμιμο «φακελάκι».

«Το πρόβλημα δε λύνεται με τον επίσημο διαχωρισμό των ασθενών σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, απαριθμώντας τα:

«1) Με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να λειτουργήσουν πλήρως 10άδες ή 100άδες χειρουργικά τραπέζια σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα νοσοκομεία ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΝΙΚΑΙΑ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ υπάρχουν τουλάχιστον 15 χειρουργικά τραπέζια που δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα εν λειτουργία τραπέζια είναι λιγότερα από τα μισά που λειτουργούν τον υπόλοιπο χρόνο.

2) Με το άνοιγμα των χειρουργείων των νοσοκομείων στα οποία μπήκε λουκέτο (ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ κ.λπ.)

3) Υπάρχουν χειρουργικές ειδικότητες όπως αγγειοχειρουργική, καρδιοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και αναισθησιολογία που υπάρχει τρομακτική έλλειψη ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων και κινδυνεύουν ολόκληρες κλινικές να τεθούν εκτός λειτουργίας, με άμεση επίπτωση στους ασθενείς, ειδικά στα επείγοντα περιστατικά.

4) Με την ενίσχυση των εργαστηρίων ειδικά των κέντρων αιμοδοσίας που έχουν άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία των χειρουργείων.

5) Εάν πράγματι αναπτυχθούν όλα τα χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούν να καλύψουν τα πλήρως λειτουργούντα χειρουργικά τραπέζια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και απόγευμα με το επιπλέον αναλογούν μόνιμο προσωπικό χωρίς να πληρώνει ο ασθενής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου