Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αναπληρωτής Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, σχετικά με τους όρους λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.

- «Το θέμα μας είναι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Ξέρετε την υπουργική απόφαση που βγήκε την προηγούμενη βδομάδα.

Νομίζω ότι ήταν μία αναγκαιότητα στο χώρο της υγείας αυτό που έγινε. Το συζητούσαμε πάρα πολλά χρόνια. Τώρα έχουμε βγάλει τις προδιαγραφές. Η υπουργική απόφαση είναι πολύ ακριβής. Δίνουμε την ευκαιρία στις κλινικές, στους ιδιώτες και σε ομάδες γιατρών να μπορούν να κάνουν μικροεπεμβάσεις μίας ημέρας. Βέβαια σε επεμβάσεις που δεν απαιτούν γενική αναισθησία ή επισκληρίδιο, ενώ θα δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ.

Αυτό προσφέρει θέσεις εργασίας και νομίζουμε ότι αποσυμφορεί και τα νοσοκομεία. Ήταν κάτι το οποίο το σκεφτήκαμε πολύ καιρό, και υπήρξε διαβούλευση με την κοινωνία. Πέραν αυτού, υπήρχε διαβούλευση με τους επαγγελματίες υγείας και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια πάρα πολύ σωστή πρόταση».

- «Πρέπει κι ο πολίτης κι εμείς να ξέρουμε, αν κάτι συμβεί, ότι η διασυνδεδεμένη μονάδα ελέγχεται από το συγκεκριμένο νοσοκομείο! Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική πραγματικότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν και κάποιες επιπλοκές. Αυτή, λοιπόν, την διασύνδεση της μονάδας θα την έχει ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο. Δηλαδή, στα βόρεια προάστια παραδείγματος χάρη είναι όλη η 1η υγειονομική Περιφέρεια. Στη 1η Υγειονομική Περιφέρεια θα το αναλάβουν τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας» (τον έλεγχο).

- «Όπως καταλαβαίνετε, η άδεια θα δίνεται από την Περιφέρεια. Αυτά υπάρχουν. Είναι προδιαγεγραμμένα. Όπως έγινε στις μονάδες νεφρού που θέλουμε τόσους νοσηλευτές, τόσους γιατρούς, τόσο παραϊατρικό προσωπικό.

Εάν δώσει αναισθησία μικρή, πρέπει να υπάρχει αναισθησιολόγος, πρέπει να υπάρχει ένας άλλος γιατρός βοηθός, θα έχει κάποιον δίπλα να βοηθάει στην αναισθησία, στο πόνο, τη νοσηλεύτρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου