Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Δυσλειτουργίες και εικόνα κατάρρευσης στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

Ο ρόλος του "αγοραστή" υπηρεσιών Υγείας, δεν μπορεί να εκφραστεί, καθώς ο Οργανισμός έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και οργανωτικές δυσλειτουργίες.


IATRONET

Τη δραματική έλλειψη πόρων, αλλά και τις τεράστιες δυσλειτουργίες ενός γίγαντα του χώρου της Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, φέρνουν στο φως η επίσχεση των ιδιωτικών κλινικών και η επικείμενη επίσχεση των διαγνωστικών κέντρων.

Ο Οργανισμός δοκιμάζεται έντονα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση, η οποία δεν τού επιτρέπει ουσιαστικά να ασκήσει το έργο του, που είναι η “αγορά” υπηρεσιών για λογαριασμό των ασφαλισμένων του.

Έπειτα από τη μεταφορά των πολυϊατρείων του στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), ο ΕΟΠΥΥ έπαψε να “παράγει” υπηρεσίες Υγείας.

Διατήρησε μόνο την ιδιότητα του “αγοραστή” υπηρεσιών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και αυτό κατ΄ ευφημισμόν...

Λόγω έλλειψης πόρων, έχει πάψει να πληρώνει τα νοσήλια των ασφαλισμένων του στα δημόσια νοσοκομεία. Τα συνολικά του χρέη προς το ΕΣΥ είναι σήμερα κοντά στα 5 δισ. ευρώ!

Σε τεράστια ύψη ανέρχονται και οι οφειλές του προς τους ιδιώτες παρόχους, δηλαδή γιατρούς, κλινικές, εργαστήρια και διαγνωστικά. Εκτιμάται ότι οφείλει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το ετήσιο κονδύλι για διαγνωστικές εξετάσεις (328 εκατομμύρια) έχει ήδη εξαντληθεί, καθώς οι μηνιαίες δαπάνες ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένη την ύπαρξη αυτόματου μηχανισμού επιστροφής των υπερβάσεων (claw back), τα διαγνωστικά κέντρα θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο των αμοιβών που θα λάβουν από τον τρέχοντα μήνα έως το τέλος του έτους!

Ο ΕΟΠΥΥ δεν οφείλει μόνο στους παρόχους. Οι οφειλές του προς τους ασφαλισμένους του είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και αυτές πληρώνονται με καθυστέρηση έως και πέντε μηνών.

Θαύμα

Ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει ένα θαύμα και να βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα, είναι αμφίβολο εάν οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα μπορούσαν να τα δώσουν στους δικαιούχους.

Η έλλειψη υποδομής και ελεγκτικού μηχανισμού, δεν επιτρέπει τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων οι οποίες χρονίζουν.

Ενδεικτικό είναι ότι σε ειδικό κονδύλι υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα 400 εκατομμύρια ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παρόχους από το 2011, αλλά ακόμη δεν έχει πληρωθεί κανείς!

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε λόγο για “καρεκλοκένταυρους γραφειοκράτες”, προαναγγέλλοντας ότι θα κινηθεί νομικά...

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου