Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αφορολόγητο επιδόματος βιβλιοθήκης και επιστροφή αποδοχών: Διάσταση απόψεων ΙΣΑ & ΟΕΝΓΕ

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς μετά τηναπόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματική τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης και συνεδρίων.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή διχάζει τις συνδικαλιστικές ενώσεις για τον τρόπο διεκδίκησης της επιστροφής φόρου των νοσοκομειακών γιατρών.

Ανάμεσα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπάρχει διάσταση απόψεων σε ότι αφορά τη διαχείριση του θέματος και τη διεκδίκηση της επιστροφής φόρου.

Ο ΙΣΑ επιλέγει τις ατομικές ενέργειες με την κατάθεση αίτησης στις ΔΟΥ και η ΟΕΝΓΕ είναι προσανατολισμένη στη διεκδίκηση μιας συνολικής ρύθμισης για το θέμα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με το νομικό του τμήμα, συνέταξε αίτηση την οποία μπορούν να υποβάλουν στη ΔΟΥ όπου ανήκουν προκειμένου να γίνει διόρθωση του φορολογητέου εισοδήματος των τελευταίων 5 ετών και να υπάρξει αντίστοιχα επιστροφή φόρου.

Στην κατάθεση αίτησης, τη δεδομένη χρονική στιγμή, διαφωνεί η ΟΕΝΓΕ.

Όπως δήλωσε στο onmed.gr ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «εκατοντάδες γιατροί έρχονται ή επικοινωνούν με το Σύλλογο για να μάθουν πως θα διεκδικήσουν την επιστροφή φόρου. Κατά την άποψη του Συλλόγου, οι γιατροί του ΕΣΥ πρέπει να καταθέσουν αίτηση για την κατοχυρωση τους, αλλά και για ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση για την οριστική λύση του θέματος».

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας καλεί τους γιατρούς να μη βιαστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση για την επίλυση του θέματος.

Πάντως, οι γιατροί των νοσοκομείων έχουν σπάσει στην κυριολεξία τα τηλέφωνα των συνδικαλιστικών τους σωματείων προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν προκειμένου να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου.

Τόσο ο ΙΣΑ, όσο και η ΟΕΝΓΕ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις γα το θέμα

Η ανακοίνωση του ΙΣΑ

Ο ΙΣΑ οφείλει να προβεί σε διευκρινήσεις σχετικά με την ανακοίνωσή του για τις ενέργειες των ιατρών για την φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Σκοπός του ΙΣΑ είναι πάντα να προστατεύσει έμπρακτα τους γιατρούς – μέλη του και να τους διαφυλάξει προτείνοντάς τους για τον λόγο αυτό να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Η κατάθεση λοιπόν της συγκεκριμένης αίτησης προς την Δ.Ο.Υ του κάθε ιατρού θεωρούμε ότι εκτός από την κατοχύρωση των ιατρών, συνιστά και βέλτιστο τρόπο πίεσης προς την λήψη νομοθετικών μέτρων για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε και λόγους τάξης ότι δυνάμει της διάταξης του άρθρου 12 παρ.13 του Ν.3052/2002 (ΦΕΚ Α΄/221), το επίδομα βιβλιοθήκης των ιατρών φορολογείται σαν εισόδημα από 08/07/2002. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις του Ι.Σ.Α. με τους εκάστοτε αρμοδίους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών και σχεδόν όλοι είχαν διαβεβαιώσει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα επιλυθεί. Με την διάταξη του άρθρου 3 παρ.2 του Ν.3754/2009 το επίδομα βιβλιοθήκης των ιατρών θεωρήθηκε αφορολόγητο εισόδημα, αλλά δυστυχώς στην συνέχεια καταργήθηκε και αυτό με άρθρο 5 παρ.8 του Ν.3842/2010, με αποτέλεσμα να επανέλθει στα φορολογητέα εισοδήματα.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

Διευκρινήσεις σχετικά με τις προσφυγές για το Ιατρικό Μισθολόγιο και το αφορολόγητο βιβλιοθήκης

Α. Ιατρικό Μισθολόγιο\
Όλες οι Ενώσεις Γιατρών της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασία άσκησης Προσφυγών Ουσίας σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ, με σκοπό να εισαχθούν στο ΣτΕ, και να υπάρξει ενιαία απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω του μείζονος ενδιαφέροντος του θέματος, για την περικοπή των αποδοχών του Ειδικού Μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας.

Με τις προσφυγές αυτές αιτούμαστε από το ΣτΕ να εκδοθεί απόφαση αντισυνταγματικότητας των περικοπών, αξιοποιώντας το δεδικασμένο των δικαστικών και των ενστόλων.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης θα απαιτήσουμε από το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά:

1.- Σε επάνοδο των αποδοχών μας στα προ των περικοπών επίπεδα

2.- Καταβολή των παρακρατηθέντων από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.

Ορισμένα νομικά γραφεία συνιστούν την άσκηση αγωγών για να διεκδικηθούν οι αποδοχές που παρακρατήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Οι αγωγές αυτές μπορούν να υποβληθούν μέχρι 31/12/2014 και είναι ατομικές, ακόμη κι αν υποβληθούν ομαδικά. Τα νομικά γραφεία αναλαμβάνουν την υποβολή της αγωγής έναντι ποσοστού επί των διεκδικούμενων χρημάτων και προκαταβολή ενός χρηματικού ποσού. Δεδομένου ότι μέσω της προσφυγής μας στο ΣτΕ διεκδικούμε και την επιστροφή των παρακρατηθέντων της τελευταίας διετίας με νομοθετική ρύθμιση καλό είναι οι συνάδελφοι να μη βιαστούν να δεσμευτούν έναντι νομικών γραφείων και να μην παρασύρονται από μηνύματα ορισμένων Ιατρικών Συλλόγων που προκαλούν πανικό.

Σημειωτέον η συνεργασία της ΟΕΝΓΕ με τον ΠΙΣ και τους περισσότερους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας είναι στενή και επιδιώκει το μέγιστο δυνατό όφελος για τους συναδέλφους, χωρίς να τους υποβάλλει σε αδικαιολόγητες δαπάνες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Β. Αφορολόγητο αποζημίωσης βιβλιοθήκης

Μετά την απόφαση από το ΣτΕ που θεωρεί αφορολόγητη την αποζημίωση βιβλιοθήκης έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών συνάντηση, προκειμένου να μεταφέρουμε την απαίτησή μας για νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Ως γνωστόν, έως ότου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ δεν αποδέχονται την εκκαθάριση της συγκεκριμένης αποζημίωσης ως αφορολόγητης και απαιτείται η προσφυγή σε Επιτροπή Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια στα φορολογικά δικαστήρια.

Συνεπώς εν αναμονή της συνάντησης της ΟΕΝΓΕ με τον κ. Σταϊκούρα καλό είναι να μην επικρατεί πανικός από τα σχετικά έντυπα που διανέμει ο ΙΣΑ και τα οποία οδηγούν σωρηδόν τους συναδέλφους σε νομικά γραφεία.

Η ΟΕΝΓΕ θα ενημερώνει τακτικά τους συναδέλφους για τα παραπάνω ζητήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου