Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ωνάσειο: Η αστική ευθύνη των γιατρών αντιμετωπίζεται με σεβασμό στον ασθενή


Ο σεβασμός στον ασθενή και η επαφή με ανθρωπιά, αναδεικνύονται σε εργαλεία για την άμβλυνση ή αποφυγή αντιδικιών μεταξύ γιατρών, νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιριών.

IATRONET

Ο σεβασμός στον ασθενή και στο συγγενικό του περιβάλλον, η διάθεση για την κατανόηση του προβλήματoς υγείας, η επαφή με ανθρωπιά, αναδεικνύονται σε εργαλεία για την άμβλυνση ή αποφυγή αντιδικιών μεταξύ γιατρών, νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιριών.

Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε ημερίδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με θέμα την αστική ευθύνη των γιατρών.



Στην ημερίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία του θέματος της αστικής ευθύνης, λέγοντας ότι «η ασφάλιση αστικής ευθύνης των γιατρών οφείλει να είναι ένα σύγχρονο, ευέλικτο και σωστά μελετημένο πρόγραμμα, που θα καλύπτει τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και θα παρέχει κάλυψη αστικής ευθύνης για αποζημιώσεις που μπορεί να διεκδικήσουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους».
Ομιλητές στη Συζήτηση ήταν η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, η κα Ειρήνη Κυριακάκη, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, Ειδική Επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη, ο κ. Αναστάσιος Κουτσουμπής, Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών, EUROBROKERS S.A, ο κ. Ελευθέριος Τσακόπουλος, Νομικός, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, ο κ. Αλέξανδρος Δοβλές, LLM Πανεπιστημίου Μονάχου, Π.Μ.Σ. Αστικού Δικαίου Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εταίρος «Α. Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες» Δικηγορική Εταιρεία, ο κ. Γρηγόριος Παυλίδης, Διευθυντής Α' Τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας, ΩΚΚ, Professor of Medicine/Cardiology, Director, Cardiac Catheterization laboratories and Interventional Cardiology University of Nebraska Medical Center, Omaha, Nebraska, USA. – η κα Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδου, Δικηγόρος, Διπλωματούχος Π.Μ.Σ. Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νομική Σύμβουλος, ΩΚΚ και ο κ. Θεόδωρος Μουντοκαλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον συντονισμό της Συζήτησης είχε ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΩΚΚ κ. Ανδρέας Καραμπίνης. Την εκδήλωση άνοιξε ο Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ κ. Αθανάσιος Δρίτσας με μουσικό αυτοσχεδιασμό και παράλληλη προβολή φωτογραφιών.

Όπως συμπέραναν οι ομιλητές, τα εργαλεία για την άμβλυνση ή αποφυγή αντιδικιών που μπορεί να οδηγήσουν σε δικαστικές διαμάχες, Νοσοκομεία, Ιατρούς και Ασφαλιστικές Εταιρίες, είναι ο σεβασμός στον ασθενή και στο συγγενικό του περιβάλλον, η διάθεση για την κατανόηση του προβλήματoς της υγείας του, η συχνή επαφή με ανθρωπιά, η σωστή και έγκυρη ενημέρωση πριν και μετά την επεμβατική ιατρική πράξη, ή στον κατάλληλο χρόνο και η ενδεδειγμένη επιστημονικά συμπλήρωση του εντύπου συγκατάθεσης.

Φαίνεται ότι το παραδοσιακό πατερναλιστικό μοντέλο στη σχέση γιατρού – ασθενή γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτό και τη θέση του καταλαμβάνει το πρότυπο της συνεργασίας με τον άρρωστο, η «μοιρασιά» στη λήψη αποφάσεων, ένα είδος συμβολαίου κάτω από την σκέπη του οποίου, συστεγάζονται η ιατρική τέχνη αλλά και ταυτόχρονα ο έλεγχος του αποτελέσματος με νομικές συνέπειες σε περίπτωση μη ικανοποιητικής έκβασης της θεραπείας.

1 σχόλιο: