Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη. Για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. Για τις αξιολογήσεις 9/7/14


Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στον Γιώργο Οικονομέα και στον Δημήτρη Καμπουράκη, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της:

Για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας:

«Έχει ξεκινήσει μία μεταρρύθμιση η οποία είναι σημαντική. Το κέντρο βάρους της μεταρρυθμίσεως αυτής και κατά τη γνώμη μου πολύ ορθώς- βρίσκεται στη πρωτοβάθμια.

Γιατί μόνο εάν επιτέλους λειτουργήσει η πρωτοβάθμια σαν ένας «πορτιέρης» προς τη δευτεροβάθμια, θα αποφορτιστεί, θα φύγει το βάρος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια από περιστατικά τα οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να φτάνουν στα νοσοκομεία.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά το πρώτο επίπεδο. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά πράγματα μέχρι να επιτευχθεί ο μεταρρυθμιστικός στόχος. Πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ένας νόμος. Ο νόμος φτιάχνει ένα πλαίσιο. Θέλουμε όμως και εκτεταμένη δευτερογενή νομοθεσία.

Θεωρώ ότι είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ενώ υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της υγείας. Ο χώρος της υγείας είναι μία τεράστια ατζέντα παρεμβάσεως για την πολιτική και εκεί θέλει όλος ο κόσμος να δουλέψει πολύ».

Για τις αξιολογήσεις:

«Σε κανένα σημείο του νόμου δεν υπάρχει η παραμικρή κύρωση για όποιον “πάει” στο κάτω μέρος της αξιολογήσεως. Το μόνο το οποίο υπάρχει, είναι η υποχρέωση της Διοικήσεως να λάβει μέτρα βελτιώσεως αυτού του προσωπικού. Δεν υπάρχει καμία άλλη διατύπωση στο νόμο.

Με ακούσατε να μιλάω για 2.950 προσλήψεις. Έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι το προσωπικό στα νοσοκομεία δεν είναι αυτό που θα θέλαμε σε επίπεδο αριθμού. Και ερωτώ. Εξαγγέλλω 2.950 προσλήψεις και ετοιμάζομαι να απολύσω το 15%»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου