Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Στα 40 ευρώ καθορίζεται το πλαφόν συνταγογράφησης για καρδιοπαθείς και διαβητικούς!



Την αγανάκτησή του για την εκ νέου επιβολή πλαφόν, στην συνταγογράφηση φαρμάκων, ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιοχή εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πρόκειται για μια αυθαίρετη και αντιεπιστημονική επιβολή ορίων που δυσχεραίνει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος επισημαίνει ο ΙΣΑ προσθέτοντας ότι με κριτήρια αμιγώς λογιστικά, καταδικάζονται να μην έχουν πρόσβαση στην αγωγή τους, χιλιάδες ασθενείς και ειδικά χρόνιοι πάσχοντες.

Το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της συνταγογράφησης, γι αυτούς τους ασθενείς. Για παράδειγμα για τους καρδιοπαθείς έχει ορισθεί πλαφόν από 35 έως 40 ευρώ, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ, και για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ.

Το παράλογο είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.


Ο ΙΣΑ προσέφυγε από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που έθεσε το μέτρο του "πλαφόν" στη συνταγογράφηση και έχει δικαιωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας.

«Θα πράξει τα δέοντα και σε αυτή την περίπτωση προκειμένου να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία, αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας ότι είναι υπέρ του ελέγχου αλλά ενάντια σε κάθε λογιστική πρακτική, η οποία καθιστά ανεφάρμοστη, την τεκμηριωμένη επιστημονικά θεραπεία και μετακυλύει το κόστος στον ασθενή».

Ο ΙΣΑ ζητά τη θέσπιση θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων που είναι ο πλέον επιστημονικά ενδεδειγμένος τρόπος για τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

8 σχόλια:

  1. 1.Αν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να πληρώσει τη φαρμακευτική δαπάνη,εγώ ως γιατρός που προτείνω θεραπευτική αγωγή ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες, που εμπλέκομαι στο τι θα αποζημιώσει το ταμείο για τον ασφαλισμένο;
    2. Εγώ ως ασφαλισμένος αν αντιστοιχώ σε μέσο όρο 40 ευρώ ,σύμφωνα με τους φωστήρες, μπορώ να το δανείσω στη μάνα μου που παίρνει φάρμακα για ΣΔ και δεν επαρκεί το δικό της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως είθισται σε αυτήν τη χώρα, μπήκαν όλοι οι πολίτες στο ίδιο τσουβάλι και προέκυψαν οι γνωστές, φασιστικά ισοπεδωτικές , οριζόντιες περικοπές. Έτσι και είσαι ηλικιωμένος και έχεις νοσήματα φθοράς , καταδικάζεσαι σε γκρεμοτσάκισμα στον Καιάδα. Ενα σωστό στη θεωρία του μέτρο , αυτοϋπονομεύθηκε με τον τρόπο που σκέφτηκαν να το εφαρμόσουν.
    ΥΓ Είναι δυνατόν σε επίσημο ΦΕΚ να υπάρχουν μέσοι όροι συνταγογράφησης σε ειδικότητες , όπως Ακτινιοθεραπευτές -Ογκολόγοι , Παθολογοανατόμοι, Ακτινολογοι, Μικροβιολόγοι? Τι στην ευχή συνταγογραφούν αυτοί οι άνθρωποι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μικροβιολόγοι έχουν το δικαίωμα της συνταγογράφησης.Θα ήταν παράλογο ως ιατροί να κάνουν τα αντιβιογράμματα αλλά να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν!! Μην συγχέουμε το γεγονός ότι από συναδελφική αλληλεγγύη προς τους κλινικούς το αποφεύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε, τι ακριβώς να συνταγογραφήσουν οι μικροβιολόγοι? Αντιμικροβιακη χημειοθεραπεία? Αντιδιαβητική αγωγή? Αντϋπερτασική? Λύσε μου , σε παρακαλώ, την απορία
      ΥΓ Σκεπτόμενος εκ νέου τα γραφόμενά σου, υπονοείς ότι, επειδή εκτελούν τα αντιβιογράμματα ( που αφορούν in vitro συνθήκες), έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφήσουν αντιβίωση σε ασθενή που δε γνωρίζουν ούτε εξ όψεως , δεν τον έχουν εξετάσει κλινικά ( και πώς θα γίνει αυτο, όταν δεν έχουν διδαχθεί κάτι ανάλογο στο πλαίσιο της ειδίκευσής τους)????

      Διαγραφή
  4. Η ειδικότητα είναι ιατρική βιοπαθολογία (1χρόνος παθολογία+4εργαστηριο).Οι μικροβιολόγοι γνωρίζουν τους ασθενείς τους έναν προς έναν όπως και όλοι οι ιατροί-δεν μιλούμε φυσικά για τα "εργοστάσια"εργαστήρια αλλά για τα ιατρεία εργαστήρια.Τα in vitro αντιβιογράμματα είναι απαραίτητα για την χορήγηση κατάλληλης αγωγής και γιαυτό ο ιατρός το λαμβάνει υπόψιν.Αλήθεια πώς τίθεται η διάγνωση ουρολοίμωξη? Αφήστε ξέρω.. όπως ξέρω και γιατί οι κινολόνες έγιναν καραμέλες...Δεν έχω διάθεση αντιπαράθεσης, ο καθένας ας αναλάβει το έργο που του αναλογεί. Πίσω από κάθε αποτελεσματική θεραπεία βρίσκεται μια σωστή εργαστηριακή διάγνωση.Τώρα αν νομίζεται ότι η μικροβιολογία είναι μηχανήματα...τι θα έκανε και ο νεφρολόγος χωρίς την αιμοκάθαρση? Καλή σας νύχτα. Ιατρός Βιοπαθολόγος με ιατρείο και όχι εργαστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΛΙΝΙΚΟΙ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ?ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΤΡΕΙΑ?ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΠΑΛΙ ΤΡΩΓΩΣΑΣΤΕ!!!!!!!!!!!!ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΤΟ ΜΑΘΑΤΕ?ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ..............

      Διαγραφή
  5. εδω δεν μπορουμε να κανουμε τη δουλεια μας και εσεις συναδελφοι,οπως παντα ,αντι για ομοψυχια τρωγωσαστε για εργαστηριακους και κλινικους!!!!!!!!!ΕΛΛΑΔΑΡΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηρεμία.. δεν έφαγε κανένας κανέναν.. απλά ο ένας ρώτησε ο άλλος απάντησε.Η συζήτηση και οι παράθεση απόψεων δεν βλάπτει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή