Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

2.950 προσλήψεις στην υγεία ανακοίνωσε σήμερα ο Βορίδης

Παναγιώτα Καρλατήρα

Οι ανασφάλιστοι και οι προσλήψεις αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέματα της συνέντευξης στα οποία επικεντρώθηκε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας

Τον Αύγουστο θα «ανοίξει» το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ανασφάλιστους της χώρας. Οι περίπου 2 εκατ. πολίτες που εκτιμάται ότι είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα μέσω του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ΑΜΚΑ, καταβάλλοντας συμμετοχή 25% στη θεραπεία τους ή μηδενική συμμετοχή όταν πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις.

«Μέλημά μας και υποχρέωσή μας είναι οι ανασφάλιστοι να εξυπηρετηθούν, να μην στερηθούν τη θεραπεία και την υγεία τους επειδή απώλεσαν την ασφαλιστική ικανότητα. Τους δίδουμε λοιπόν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση με τους ίδιους ακριβώς όρους που δίδεται και στους ασφαλισμένους. Η φαρμακευτική κάλυψη θα γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους για τους ανασφάλιστους όπως ισχύει και για τους ασφαλισμένους» διευκρίνισε την Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης.

Οι ανασφάλιστοι και οι προσλήψεις αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέματα της συνέντευξης στα οποία επικεντρώθηκε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας – που ζήτησε μάλιστα και από τους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν αυστηρά την ατζέντα των θεμάτων και να μην θέσουν ερωτήματα για άλλα θέματα της υγείας.

Μέσω των γιατρών του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ η συνταγογράφηση

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε μονόδρομο σε αυτή τη φάση τουλάχιστον της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων τη συνταγογράφηση από τους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, διότι «θα λειτουργεί και ως ελεγκτικό μέτρο, κάτι που είναι αναγκαίο μέχρι να καταγραφούν οι ανάγκες του ανασφάλιστου πληθυσμού».

Η διαδικασία της φαρμακευτικής κάλυψης προϋποθέτει και την εναρμόνιση της ΗΔΙΚΑ με τα νέα δεδομένα. Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα γίνουν τροποποιήσεις ώστε να εμφανίζεται και ο κωδικός «ανασφάλιστος» προκειμένου να μπορεί ο γιατρός και ο φαρμακοποιός να «ανοίγουν» την παροχή φαρμάκων στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης για τους ανασφάλιστους θα κυμανθεί στα 340 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, και ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για εκτιμήσεις και ότι αν δεν λειτουργήσει το μέτρο, δεν θα καταστεί γνωστό το ακριβές ύψος αυτής της δαπάνης.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για να καλυφθεί η δαπάνη, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν το κόστος θα μεταφερθεί στην φαρμακοβιομηχανία, ως αυξημένο claw back (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης), σενάριο που θεωρείται πολύ πιθανό από τους κύκλους της αγοράς.

Προσλήψεις 2.950 ατόμων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

Την πρόσληψη 2.950 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Ψυχική Υγεία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, άμεσα θα προσληφθούν 370 ειδικευμένοι γιατροί στο ΕΣΥ οι οποίοι ωστόσο ουσιαστικά έχουν κριθεί από το 2010 αλλά το μνημονιακό «πάγωμα» των προσλήψεων δεν επέτρεψε την τοποθέτησή τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης για άλλους 297 ειδικευμένους γιατρούς – για κάποιες θέσεις θα γίνουν προκηρύξεις, άλλες εκκρεμούν από προγενέστερα συμβούλια κρίσης και για κάποιες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.

Από το σύνολο των προσλήψεων οι 700 θέσεις αφορούν νοσηλευτές για τα δημόσια νοσοκομεία, οι 300 παραϊτρικό προσωπικό, οι 150 προορίζονται για την κάλυψη αναγκών στην Ψυχική Υγεία, οι 118 αντιστοιχούν σε ειδικές θέσεις λοιπού προσωπικού πχ αθλητές και οι 200 θέσεις αφορούν πληρώματα ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.

Το νέο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και από διαγωνισμούς που διεξάγουν τα ίδια τα νοσοκομεία για τις ιατρικές ειδικότητες.

Δικηγόροι και φαρμακοποιοί στον κατάλογο των προσλήψεων

Στον κατάλογο με τις θέσεις των 2.950 ατόμων που θα προσληφθούν στο ΕΣΥ – σημειωτέον έχει αποσταλεί ήδη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- περιλαμβάνονται επίσης φαρμακοποιοί και… δικηγόροι.

Ειδικότερα, θα προσληφθούν 80 φαρμακοποιοί για τα φαρμακεία του ΕΣΥ καθώς και 20 δικηγόροι για νοσοκομεία ή την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Μάλιστα, η προκήρυξη των 20 θέσεων για δικηγόρους έδωσε το έναυσμα για το πρώτο εκτός της ατζέντας σχόλιο του υπουργού Υγείας: «με δύο νομικούς στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εμένα και την υφυπουργό, κυρία Παπακώστα, η πρόσληψη 20 δικηγόρων κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ακόμη και… σκάνδαλο» είπε με σκωπτική διάθεση ο κ. Βορίδης, κατά την ανάγνωση του καταλόγου με τις ακριβείς κενές οργανικές θέσεις του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου