Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΠΣΦ: ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2014

 Στα τέλη του 2011 υπήρξε η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) που άρχισε να λειτουργεί στις 1-1-2012.

Τα επιμέρους ταμεία καταργήθηκαν και ενοποιήθηκαν στον ενιαίο φορέα.

Τότε η Ελλάδα έμπαινε στα μνημόνια και υπήρξε η δέσμευση στους δανειστές να υπολογιστούν οι οφειλές των ταμείων προς τους παρόχους για να υπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες σύμφωνα με το Νόμο νοούνται αυτές για τις οποίες είχε παρέλθει τρίμηνο από την ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής.

Έτσι οι οφειλές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 ονομάστηκαν ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ και υπολογίστηκαν σε 1,9 δις ευρώ, ενώ οι τρέχουσες ( Τελευταίο τρίμηνο του 2011) για τις οποίες δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από την ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής ονομάστηκαν ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ.

Για μεν τις ληξιπρόθεσμες καταβλήθηκε και δεσμεύτηκε το ποσό των 1,9 δις ευρώ από τους δανειστές για την καταβολή τους στους δικαιούχους.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρόλο που έχουν παρέλθει σχεδόν 2 χρόνια από την ημερομηνία καταβολής των 1,9 δις ευρώ, ακόμη εκκρεμεί καθώς κάποια ταμεία έχουν σηκώσει ΄΄τα χέρια ψηλά΄΄ (ΙΚΑ ).

Από την άλλη η εκκαθάριση των 10% του ΟΠΑΔ που αφορά μήνες από το 2010 (ληξιπρόθεσμα) και μετά, φαντάζει αδύνατη, καθώς εκατομμύρια παραπεμπτικά είναι ΄΄στοιβαγμένα΄΄ σε μαύρους σάκους και παραμένουν στα υπόγεια.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου αντί να δώσει εντολές εκκαθάρισης στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ) για να ολοκληρώσουν το έργο της εκκαθάρισης του 10% (όσες από αυτές έχουν την δυνατότητα με το υπάρχον προσωπικό) επικαλούνται αδυναμία των υπηρεσιών, υπολογίζοντας ίσως στον αυξημένο όγκο δουλειάς μεγάλων περιφερειακών διευθύνσεων.

Εντωμεταξύ οι πάροχοι είχαν δεχτεί πριν από 2 χρόνια το ΄΄κούρεμα΄΄ του 10-15% για να προχωρήσουν οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων.

Αυτή την στιγμή βρίσκονται αδιάθετα στα ταμεία περίπου 600 εκ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το Υπουργείο συνεχώς διαβεβαιώνει ότι καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και οι πάροχοι περιμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο συζητήσεων, πνιγμένοι στα χρέη.

ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ) ενώ θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί ΑΜΕΣΑ έχουν γίνει προ πολλού ληξιπρόθεσμα (χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί με Νόμο) και υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής στην τετραετία.

Έτσι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για την καταβολή του τελευταίου τριμήνου του 2011 του ΟΠΑΔ και επειδή ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για την εξόφληση των ΄΄υφιστάμενων΄΄ οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι ίσως περισσέψουν χρήματα από τα 1,9 δις ευρώ, όταν θα φτάσει η ώρα προς το τέλος της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων για να καταβληθούν και αυτά, με ορατό πλέον τον ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ.

Με τους ρυθμούς όμως που εκκαθαρίζονται τα ληξιπρόθεσμα, η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η ώρα του τέλους δεν θα έρθει ποτέ.

Με την παρούσα επιστολή ΄΄ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ΄΄ για την αφύπνιση όλων των παρόχων που περιμένουν υπομονετικά το ΄΄ μάννα εξ ουρανού ΄΄.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΄΄ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε ΄΄ και σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ΄΄ στραβά αρμενίζουμε ΄΄.

Λυμπερίδης Πέτρος

Πρόεδρος Π.Τ Σερρών

Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών

1 σχόλιο:

  1. "...καθώς εκατομμύρια παραπεμπτικά είναι ΄΄στοιβαγμένα΄΄ σε μαύρους σάκους και παραμένουν στα υπόγεια."
    --------------------------------
    Δεν είναι καθόλου βεβαιο οτι παραμένουν.
    Το πιθανότερο είναι να τα εχουν "εξαφανίσει" οι Τομ και Τζέρυ των υπογείων - οπότε η εκκαθαριση εχει ηδη γινει - κατά μία άλλη εννοια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή