Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Μόνο 127 ευρώ είναι το πλαφόν συνταγογράφησης για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας



Τεράστια προβλήματα στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας δημιουργεί το πλαφόν συνταγογράφησης που ορίζει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς το όριο που έχουν οι νευρολόγοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων είναι μόλις 127 ευρώ, τη στιγμή που τα φάρμακα για την ασθένεια μπορεί να κοστίζουν έως και 500 ευρώ.

Το μέτρο των ορίων φαρμακευτικής δαπάνης συνταγογράφησης ανά ασθενή ήδη δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς που πάσχουν από σπάνια ή σοβαρά νοσήματα και χρήζουν θεραπείας με εξειδικευμένα φάρμακα που ανήκουν στον κατάλογο της παρ.2, αρθρο 12 του Ν.3816/2010.

Τα υπάρχοντα όρια ανά γιατρό δεν μπορούν να καλύψουν τη συνταγογράφηση τέτοιων φαρμάκων που συνήθως είναι υψηλού κόστους.

Έτσι όλα τα φάρμακα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι φάρμακα υψηλού κόστους (>500€), ενώ ο στόχος για τον νευρολόγο στην Αθήνα είναι μόλις 127,06€.

Η εφαρμογή του μέτρου για τους ασθενείς με σπάνια ή σοβαρά νοσήματα μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε άρνηση συνταγογράφησης πλήττοντας σοβαρά την υγεία των ασθενών, ενώ αν οι γιατροί συνεχίσουν να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα θα υπερβαίνουν συνεχώς το όριο συνταγογράφησης και θα καλούνται από τον ΕΟΠΥΥ να αιτιολογήσουν το προφανές.

Η ΣΚΠ παρακολουθείται κυρίως από εξειδικευμένους νευρολόγους (νοσοκομειακούς & ιδιώτες) που είναι συγκεκριμένοι σε κάθε περιοχή. Τα όρια συνταγογράφησης υπολογίστηκαν στο σύνολο των νευρολόγων και κανονικοποιήθηκαν απορρίπτοντας τυχόν αποκλίσεις από το μέσο όρο.

Έτσι το όριο των 127,06€ δεν επαρκεί για τον νευρολόγο ο οποίος παρακολουθεί ως επί τω πλείστον ασθενείς με ΣΚΠ δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους (>500€).

Ποιοι ασθενείς εξαιρούνται από το πλαφόν συνταγογράφησης:

Από την εφαρµογή της απόφασης για το πλαφόν εξαιρείται η συνταγογράφησή που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιµοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό µεταµόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (µηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, µεταµόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου µη αντιρροπούµενη κίρρωση, µεταµόσχευση ήπατος), σε µεταµοσχευθέντες ρευστών ή συµπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από µεσογειακή αναιµία και σε πάσχοντες από κυστική ίνωση. Εξαιρούνται επίσης τα φάρµακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ µέσω των επιτροπών του.

Με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρµογή της παρούσης,επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, µετά από γνωµοδότηση της Ειδικής Επταµελούς Επιτροπής της υπ' αριθµ. οικ. 12449/7.2.2014 (ΦΕΚΒ/256/7.2.2014) υπουργικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου