Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΙΣ ΕΒΡΟΥ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Π.Ε.Δ. ΠΙΣ

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 728 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 27-6-2014

Κύριε Πρόεδρε,

Εν όψει της διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας για συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, σας αποστέλλουμε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, όπως αυτές εγκρίθηκαν από την τακτική ετήσια ΓΣ του Ι.Σ. Έβρου (6-4-2014) και παρακαλούμε όπως συζητηθούν και μελετηθούν από την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (Π.Ε.Δ.) και ενσωματωθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.


Θέσεις Ιατρικού Συλλόγου Έβρου

Είναι το πλαίσιο αρχών που έχει ψηφιστεί επανειλημμένα από τις Γενικές Συνελεύσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με ορισμένες επιπλέον προτάσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου.

• Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή. Ο ασθενής επιλέγει τον γιατρό του, τόσο από τους Δημόσιους όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς, τόσο από συμβεβλημένους όσο και από μη συμβεβλημένους ιατρούς. Στους Δημόσιους φορείς και τους συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς δεν καταβάλλει αμοιβή. Στους μη- συμβεβλημένους, καταβάλλει ο ίδιος την αμοιβή στο γιατρό και η Πολιτεία του επιστρέφει το ίδιο ποσό που θα έδινε, για τις ίδιες υπηρεσίες, στον συμβεβλημένο ιατρό, έως ενός ορίου (πλαφόν).

•Ελεύθεροι ένταξη ιατρών στο σύστημα Αν το ζητήσουν όλοι οι γιατροί, θα συμβληθούν όλοι.


ΠΡΟΣ
Την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
του ΠΙΣ
Υπόψη Προέδρου ΠΙΣ
κ. Βλασταράκου Μιχαήλ

Κοιν. 1) ΔΣ. ΠΙΣ

2) Ιατρικοί Σύλλογοι

•Εθνική Συλλογική Σύμβαση του Δημοσίου με τους γιατρούς, μέσω του Π.Ι.Σ. και των Ιατρικών Συλλόγων. Την κεντρική διαπραγμάτευση με την πολιτεία, για τους όρους της σύμβασης, την κάνει ο Π.Ι.Σ.

•Αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση. Το ύψος των αμοιβών, ειδικά στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μπορεί να συζητηθεί. Ζητούμε αξιοπρεπείς αμοιβές, πάντα όμως στα σημερινά δεδομένα.

•Εξόφληση των υποχρεώσεων της πολιτείας εντός διμήνου από την υποβολή των δαπανών. Υπέρβαση του χρόνου αυτού, συνεπάγεται ποινική ρήτρα. Επειδή πολλοί λένε, ότι στη σημερινή κατάσταση της χώρας, δεν είναι δυνατή ούτε η σύμβαση της πολιτείας με όλους τους ιδιώτες γιατρούς (εφόσον το επιθυμούν) ούτε η αμοιβή τους κατά πράξη και περίπτωση, απαντούμε, ότι είναι εφικτά και τα δύο, με ταυτόχρονα κλειστό προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με ύπαρξη ενός ανώτατου ορίου (πλαφόν) δωρεάν επισκέψεων στις διάφορες ειδικότητες, στη διάρκεια ενός έτους, που θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος. Το όριο αυτό δεν θα είναι ίδιο για όλους, αλλά θα καθορίζεται για τον καθένα προσωπικά, ανάλογα με το φύλο, ηλικία, υπάρχουσες παθήσεις, ανάγκη συχνών ιατρικών επισκέψεων κ.α. Σε υπέρβαση αυτού του ορίου, ο ασφαλισμένος έχει δύο επιλογές. Είτε καταβάλλει ο ίδιος την αμοιβή χωρίς καμία απαίτηση στη συνέχεια από την Πολιτεία, είτε επισκέπτεται Δημόσιες Δομές Υγείας (Ε.Ι. νοσοκομείων, Κ.Υ, Αγροτικά Ιατρεία). Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει και ατομικό πλαφόν για κάθε ασφαλισμένο, στα πλαίσια που αναφέρθηκαν, το οποίο είναι βασικό για την εφαρμογή και επιτυχία ενός κλειστού προϋπολογισμού.

Δωρεάν υπηρεσίες υγείας λοιπόν για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες ασφαλισμένους, αλλά και δικλίδες ασφαλείας για αποφυγή των καταχρήσεων του παρελθόντος.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε κύριε Πρόεδρε, ότι έφτασε το τέλος Ιουνίου, οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους συμβεβλημένους ιατρούς λήγουν, δεν έχει συναποφασιστεί ακόμα νέα σύμβαση και όπως είμασταν απολύτως βέβαιοι, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε και πάλι σε αυτόματη και μονομερή παράταση - ανανέωση, ως έχουν των υπαρχουσών «συμβάσεων», με τους ίδιους όρους και τους ίδιους γιατρούς, αφήνοντας και πάλι την πλειοψηφία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους χωρίς δυνατότητα σύμβασης. Ευελπιστούμε ότι με τη δική σας παρέμβαση, αυτό κάποια στιγμή θα σταματήσει και θα γίνει μία σύμβαση στη βάση όλων των παραπάνω αρχών και προτάσεων.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου